Tue. Sep 27th, 2022

Zeina Mourtada Familj /\ Zeina Mourtada, född den 4 april 1982 i Sierra Leone, är nu baserad i Sverige och arbetar som kock och matskribent där.

Zeina Mourtada Familj
Zeina Mourtada Familj

Mourtada tillbringade sin barndom i Malmö, även om hennes familj kommer från Libanon.

Hon är innehavare av en av de populäraste mathemsidorna i Sverige, som heter Zeinas kök, och på den diskuterar hon kök och rätter från hela världen. Hennes första kokbok,

med titeln Zeinas kök, släpptes av Bonnier Facts 2018, och året därpå släppte förlaget uppföljaren, med titeln Zeinas gröna kök.

Hon är tv-kock i programmet Nyhetsmorgon, som går i TV4, samt Timjan, tupp & tårta, som går i SVT. Dessutom har hon undervisat i matlagningskurser på Fryshusets Grundskola Vastra, som ligger i Stockholm.

Hon tilldelades Matbloggspriset inom området People’s Choice år 2015, och hon tilldelades Allt om Mats Stora matpris år 2018.

Sedan år 2020 har hon ett eget varumärke som hon distribuerar en sort under. av föremål, inklusive hummus, muhammara och andra.

Hon, tillsammans med Mark Levengood och Filip Dikmen, presenterade julen i Spotifys julkalenderpodcast under hela december månad år 2020.

När jag reflekterar tillbaka på min barndom har jag många underbara kulinariska minnen som gör mig glad varje gång jag minns dem.

När vi först flyttade till Sverige på 1980-talet minns jag tydligt att jag hade svårt att hitta pitabröd på de lokala snabbköpen.

Vet inte ens om det fanns någonstans att leta efter det. Min mamma bakar ett berg pitabröd varje månad som hon sedan förvarar i frysen.

Detta beror på att pitabröd är en så viktig komponent i det libanesiska köket. När hon lagade sitt bröd luktade huset alltid riktigt gott som ett resultat.

Jag har en passion för läsning och gillar att samla på kokböcker. Min samling innehåller mer än 300 kokböcker, som alla är snyggt organiserade på min bokhylla efter färg.

Jag skummar ofta över dem alla. Jag har turen att bo i närheten av en skog, och en av mina favorit saker att göra är att ta med barnen att gå i skogen.

Hon är nu med i SVT:s program “Timjan, tupp & tårta” och har tidigare gett ut två underbara kokböcker, Zeinas kök och Zeinas gröna kök.

Hon har fått priser för sin matblogg, varit gästkock i TV4:s Nyhetsmorgon och vunnit utmärkelser för båda sina kokböcker.

I sin tredje bok sätter hon sitt unika perspektiv på vanliga måltider som människor äter dagligen och hämtar inspiration från hela världen, inklusive platser som Thailand, Kuba och Venezuela.

Zeina Mourtada Familj

Perfekt för tillfällen då alla i familjen är hungriga och din kreativitet håller på att ta slut! Men vem är egentligen damen bakom

“imperiet” som hennes man refererar till som deras verksamhet, och hur kom hon att bli känd som Zeinas kök?

Hon var mitt uppe i sista året på gymnasiet i Komvux, dit hon hade gått för att avsluta sin utbildning. Zeina Mourtada .

Hon ville bli färdig med sin utbildning och hade blicken inställd på att bli socionom; hon tvingades dock sätta ett abrupt stopp för sina studier av Komvux när hon oväntat blev gravid.

Hon hade känslor av upprördhet och tristess när hon var mammaledig 2014, och hon hade en vilja att göra något produktivt.

Hennes äldre syster, som länge varit medveten om Zeinas fallenhet i köket, uppmanade henne att anmäla sig till en kulinarisk klubb på Facebook så att hon kunde dela sina recept med andra människor.

Till en början var Zeina verkligen tveksam till det eftersom hon inte hade Facebook eller Instagram och inte hade några avsikter att skaffa dem.

Zeina Mourtada har fått tillgivenhet hos dem som brinner för köket på grund av hennes lättillgängliga uppträdande och hennes kreativa rätter.

“Min mamma blandar smaker från Libanon och Sierra Leone i många av recepten, och många av dessa livsmedel kommer från hennes kök.”

Under sitt foto har hon sålt olika varor (hummus, muhammara, och så vidare) från år 2020. Hon var tillsammans med Mark Levengood och Filip Dikmen ansvarig för att underlätta julen i Spotifys digitala sändning av julschemat i december 2020.

På Zeinas kök är Zeina Mourtada inte bara ägare till den välkända restaurangen utan även kocken. Zeinas kök är mest känt för sin aptitretande krämiga hummus,

saftiga köttiga kebab och rejäla grytor som passar bra till bröd. Människor från hela världen kan övertygas av en dam som har arbetat i otaliga kök att “det smakar precis som min mamma gjorde!”

Hon har fått flera utmärkelser för sin kulinariska blogg, TV4:s “Nyhetsmorgon”, SVT:s “Timjan, tupp och tårta” och sina två vackra kokböcker, Zeinas kök och Zeinas gröna kök.

Zeina Mourtada Familj
Zeina Mourtada Familj

Hon har även varit värd för två matlagningsprogram på SVT. Hennes tredje bok är en utforskning av de vanliga måltiderna som finns över hela världen, med inspiration från länder och r

By sehzuka