Tue. Oct 4th, 2022

Ulf Sterner Familj /\ Sterner, född Ulf Ivar Erik, är en före detta forward för det svenska ishockeylandslaget som går under smeknamnet “Uffe”.

Ulf Sterner Familj
Ulf Sterner Familj

Han deltog i alla Sveriges nio framträdanden vid IIHF-VM, där de tog totalt sju medaljer (ett guld, fem silver och ett brons).

Utöver det var han en del av laget som tävlade i vinter-OS 1964 och tog silvermedaljen. Sterner spelade för Forshaga IF mellan åren 1956 och 1961,

Vastra Frolunda IF mellan åren 1961 och 1964 och New York Rangers under säsongen 1964–1965. Därefter åkte han tillbaka till Sverige för att spela för Rogle BK och Farjestads BK.

Säsongen 1973–1974 avslutade han sin karriär med London Lions i England. Den 27 januari 1965 skrev han historia genom att bli den första spelaren i National Hockey Leagues historia som har tränats i Europa (NHL).

Pia Sterner tillbringade sin barndom i en förort till Göteborg, där hon såg många av sina barndomsvänner göra dåliga val i unga år.

Många ägnade sig åt droganvändning, gick vidare till kriminella karriärer och dog i tidig ålder. Istället bestämde jag mig för att ägna mig åt friidrott.

När Ulf och Pia återvände till USA från Tyskland i slutet av 1980-talet tog de beslutet att ägna sin tid och energi åt att hjälpa oroliga barn och unga vuxna.

Enligt Ulf har detta varit vår familjs sätt att ge tillbaka till samhället.

När de flyttade in hos Sternarna i Karlstad gjorde två unga pojkar som aldrig tidigare gått i skolan det för första gången.

Den första mannen var från Somalia, medan den andre var född i Sverige. Båda fick sina gymnasieexamen. Det var en underbar upplevelse runt om.

Utan tvekan makalös på alla sätt. Bättre än att ta förstaplatsen i en hockeyturnering, som Ulf uttrycker det, och mannen från Somalia är nu anställd inom anläggningsområdet.

På grund av sin långa karriär inom ishockeyn har han varit tvungen att operera höften tidigare, och i framtiden kommer han att behöva genomgå en ryggoperation på grund av en nervskada. Båda dessa procedurer kostade honom.

– Utöver det får det mig inte att må bra hur samhället har behandlat mig på grund av mina skador; de har helt ignorerat mig.

– Försäkringsbolaget tyckte att jag spelat ishockey för lite, men jag hade 32 säsonger i A-laget. – Annars känns det inte bra hur jag har blivit bemött av samhället på grund av mina skador;

de har helt ignorerat mig. Ulf Sterner uppger att han mot slutet av sitt yrkesverksamma liv hade så mycket vånda att han inte kunde fortsätta arbeta.

Ulf Sterner Familj

Som ett resultat av detta höjdes hans pension nyligen från 6 900 till 7 200 svenska kronor per månad.

Just den dagen var det fru Pia Sterner som upptäckte honom hemma; läkarna har sagt att han var bara några minuter från att gå bort när hon gjorde det.

Läkarna krediterade mig för att jag räddade hans liv eftersom det var så osäkert. Enligt Pia Sterner hade han tappat talet. Jag vet att när någon har tappat talet så är det 112 som gäller, sa hon.

Få har varit så viktiga för ishockeysporten i Sverige som Ulf Sterner. Idag firar den store forwarden sin 80-årsdag och hockeysverige.

se har för att ära detta återpublicerat Ronnie Ronnkvists Old School Hockey-intervju med födelsedagsbarnet.

I den här boken diskuterar den legendariske spelaren bland annat sin tid med New York Rangers, som etablerade honom som en av de mest inflytelserika pionjärerna inom svensk ishockey.

Det finns inget sätt att ifrågasätta det faktum att Gus Forslund var den första spelaren född i Sverige som draftades till NHL.

Trots att han bara var ett år gammal när han åkte till USA, föddes han 1906 i staden Ume. I National Hockey League under säsongen 1932–1933 var han medlem av Ottawa Senators under en säsong.

Ulf Sterner från Värmland var den första spelaren i NHL:s historia som hade en svensk utbildning. Under säsongen 1964–1965 fick han möjligheten att passa upp med New York Rangers för totalt fyra matcher.

Sterner och hans fru Pia bor nu på en plats strax utanför Karlstad. Vi åkte dit för att se den här hockeyikonen,

och medan vi var där frågade vi honom inte bara om hans erfarenhet av att spela i NHL, utan också om den extremt långa och framgångsrika karriär han hade med Tre Kronor i Sverige.

En äkta signerad kopia av Sterners biografi från Dejefors, Värmland; Sterner var en av Sveriges mest kända ishockeyspelare.

En av de bästa hockeyspelarna genom tiderna beskriver sin resa från “foolen” (en hockeyrink i Deje) till Madison Square Garden i New York City.

Ulf Sterner Familj
Ulf Sterner Familj

Med det svenska landslagets tröja på sig vann Ulf VM 1962 samt många OS-medaljer. Ulf Sterner var en av de främsta hockeyspelarna i världen när VM hölls i Stockholm 1969 och 1970, och det var under de åren han etablerade sig.

By sehzuka