Tue. Sep 27th, 2022

Ulf Kristersson Ung /\ Ulf Hjalmar Ed Kristersson är en svensk politiker som har ett moderat hållning och är baserad i Lund.

Ulf Kristersson Ung
Ulf Kristersson Ung

Sedan 2017 har han fungerat som ledare för Moderaterna och han lotsade framgångsrikt partiet genom de parlamentsval som hölls i Sverige 2018.

Kristersson, som är civilekonom, tjänstgjorde som socialförsäkringsminister för Sverige i regeringen Reinfeldt 2010–2014. Dessförinnan var han socialborgarrådet i Stockholms stad 2006–2010.

Hans tidigare uppdrag på den politiska arenan inkluderar ordförande för Moderata ungdomsförbundet 1988-1992 och socialförsäkringsminister 2010-2014. Han var också socialförsäkringsminister 2010-2014.

Sedan den 11 december 2014 har han varit Skuggfinansminister och Moderaternas ekonomiska och politiska talesman.

Den 1 september 2017 meddelade Kristersson att hon kandiderar till posten som moderat partiledare som lämnats vakant genom Anna Kinberg Batras avgång.

Sedan han var en liten pojke har Ulf Kristersson haft ambitionen att nå högsta möjliga framgång i varje strävan han gör,

vare sig det är gymnastik eller politik. Thomas Molin, en tidigare lagkamrat som spelade för M-ledaren, har avslöjat att han fuskade sig ur kvalet till regionfinalen i en tävling som ägde rum på 1970-talet.

Eftersom Thomas Molin behövde fler poäng än vad jag behövde för att gå vidare till nästa nivå ignorerade han medvetet några av objekten i Katrineholms inventering för att få ett övertag gentemot mig.

Under den allmänna valrörelsen som pågick i Sormland 1985 arbetade han för MUF som kampanjledare för organisationen. Den 26 november 1988 tog han över som ordförande för MUF efter sin föregångare Beatrice Ask.

När Kristersson valdes in i representanthuset 1991 gick han omedelbart in i mittenpartiet Bildts (MP) kabinett. Han tjänstgjorde i kommittén för social trygghet och var medlem i den kommittén.

Hans ilska väcktes omedelbart av det krisavtal som förvaltningen hade gjort med Socialdemokraterna och han började genast tala emot det.

Kristersson var då bekant med Gösta Bohman, den tidigare partichefen, och Bohman delade en del av Kristerssons kritik mot Bildtförvaltningen.

1992 kampanjade Fredrik Reinfeldt mot Kristresson för MUF:s ordförande. Förhållandet mellan libertarianer och konservativa var bittert innan konferensen ägde rum.

Allt detta nådde sin höjdpunkt vid konventet som hölls i Lycksele, som senare blev känt som slaget vid Lycksele. Kristersson, det libertarianska alternativets kandidat, kom till kort med knapp marginal.

n Det sägs att hans nederlag ledde till att han beslutade att dra sig tillbaka från aktiv politik, och som ett resultat av detta kom han att betraktas som en medlem av den

“förlorade generationen” av Moderaterna. Mellan åren 1995 och 1998 arbetade Kristersson som marknadschef på Timbro.

Ulf Kristersson Ung

Redan som ung hade Ulf Kristersson ambitioner om att bli den mest framgångsrika gymnasten och partiledaren som möjligt.

Nu avslöjar hans gamla klubbkompis Thomas Molin hur han oärligt missade i en tävling för M-ledaren att gå vidare till den regionala finalen på 1970-talet. Thomas Molin var medlem i samma klubb som sin gamle vän.

Enligt vad Thomas Molin uppger i Politicbyrn, “har jag aldrig berättat för honom.”

Ulf Kristersson var med i Eskilstuna gymnastikorganisation under 1970-talet och deltog i tävlingar. Han tävlade i tävlingen både som individ och som medlem i ett lag.

Under 1970-talet i Sverige var en av de mest framstående barn- och ungdomstävlingarna 1970-talet. Ulf Kristersson deltog i det som individ och hade stora förhoppningar om att komma långt.

Klubbkompisen Thomas Molin och hans pappa Anders Molin, som också var Ulf Kristerssons tränare, berättar nu om M – ledarens kämparglädje, målmedvetenhet

– i en intervju med SVT:s Politikbyrn. Specifikt diskuterar de hur Thomas i smyg presterade sämre för Ulf Kristersson för att få en högre poäng. Anders Molin var också Ulf Kristerssons tränare.

Enligt Thomas Molin tävlade vi i Katrineholm, och domarna visste att han ville gå till nästa omgång. På grund av detta underpresterade jag målmedvetet i ett och annat verktyg för att han skulle få bättre poäng än jag och gå vidare till nästa omgång.

Efter avslutad utbildning var Kristersson chef för Moderata Ungdomsförbundet 1988 till 1992. “Slaget om Lycksele” syftar på presidentvalet som ägde rum i Lycksele 1992 och som vanns av Fredrik Reinfeldt, Kristerssons rival.

Kristersson förlorade valet med bara tre rösters marginal till Reinfeldt. Under denna tidsperiod trodde man att Kristersson representerade en mer nyliberal falang inom ungdomsförbundet, medan Reinfeldt representerade skapade en mer konservativ falang inom organisationen.

Den 5 oktober 1991 valdes Kristersson att representera Stockholms kommuns valkrets i riksdagen efter Margaretha af Ugglas. Därefter blev han invald i riksdagen och tjänstgjorde där kontinuerligt från riksdagsvalet 1994 fram till våren 2000.

Under tiden som han suttit i riksdagen var han ledamot i många olika utskott, bland annat i socialförsäkringen utskottet, utbildningsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och riksdagens revisorer vid olika tidpunkter.

Ulf Kristersson Ung
Ulf Kristersson Ung

Utöver det tjänstgjorde han under en period som vice ordförande för Moderaterna i Stockholm. Våren 2000 avgick han från sin riksdagspost för att ta en tjänst inom IT-verksamheten Connecta.

By sehzuka