Mon. Oct 3rd, 2022

Theodor kallifatides fru /\ Den svenske författaren och översättaren Theodor Kallifatides föddes den 12 mars 1938 i staden Molai, Lakonien, på den grekiska ön Peloponnesos.Den tidigare läraren och pontiska grekiska familjepatriark Dimitrios Kallifatides förfader Antonia Kyriazakou kom från ön Molai, där en gata nu är uppkallad efter honom.Efter att hans familj flyttade till Asien 1946, skrev han in sig på college och tog examen 1956.1964 lämnade han sitt hemland och bosatte sig i Sverige.


Till en början arbetade han som diskare och tidningsbud medan han läste Strindberg för att lära sig svenska och studera filosofi; så småningom blev han filosof.Från 1995 till 1997 var han ordförande i Svenska Författarförbundet.År 2000 gav Sveriges regering honom titeln professor.Efter att ha debuterat 1969 med en samling dagböcker fokuserade Kallifatides mest på att skriva romaner.Dessutom har han varit produktiv som översättare genom att introducera verk av Mikis Theodorakis och hans problematik för den svenska publiken.


Fakta och bio om Theodor kallifatides fru

  • Kallifatides beskriver det grekiska inbördeskriget och dess efterdyningar i staden Jalos i sin romantrilogi i tre delar, med titeln Bönder och herrar, Plogen och svärdet och Den grymma freden.
  • Som ett resultat av dessa och andra verk anses han ofta vara den mest inflytelserika svenskspråkiga forskaren i modern grekisk historia.
  • I slutet av 1970-talet började Kallifatides sprida sin kärlekshistoria genom flera romaner.
  • Ett annat återkommande tema är invandrares knipa i Sverige, vilket har hjälpt honom att göra sig ett namn inom svensk litteratur.
  • Han har också skrivit ett antal kriminalromaner, historiska skönlitterära verk, reseskildringar och facklitteratur.


Ovidius bodde i Rom före Kristi födelse, men på 700-talet, som berättaren i Theodor Kallifatides romanBrev till min dotter (2012) förklarar.Kr.Han fördes av Augustus kejsare till ön Tomis i Svarta havet.
Ett brev till min mamma ska läsas på samma sätt som en självpublicerad självbiografi med historisk kontext.Det betyder att bokens berättare inte är Ovidius utan snarare Kallifatides själv, och att landet han så kärleksfullt beskriver inte är Tomis utan snarare Sverige.


Även om han föddes i Grekland för 80 år sedan är Kallifatides allmänt ansedd som en av Sveriges största författare.Han har skrivit flera böcker om sitt liv, men hans självbiografi, “Det gngna är inte en dröm” (2010), och “An Even Better Life: A Memoir of the Past Year” (båda publicerade 2010) är de mest övertygande berättelserna (2015). Kallifatides beskriver hans livs stadier i sin självbiografi, som börjar med hans traumatiska barndom på Peloponnesos och slutade med hans vuxna år som exilförfattare i Sverige.
I ännu en livstid beskriver han att han återvände till sitt barndomshem och kom överens med de traumatiska minnen från barndomen som har följt honom genom hela livet.


Samspelet mellan svenska och grekiska i Kallifas verk är ett outforskat territorium.Han översätter sig själv åt båda håll, med subtila avvikelser från originaltexten som antyder en förståelse av målspråkets idiomatiska sammanhang.Många språk, inklusive engelska, tyska, franska, spanska, danska och finska, har fått Kallifatides verk översatt till sig. källa behövs]Kallifatides är en gåva från Gunilla Andér Kallifatides. Makarna har två barn, ett av dem är nationalekonomen och socialdemokraten Markus Kallifatides.

Theodor kallifatides fru

By sehzuka