Tue. Oct 4th, 2022

Sveriges Största Familj /\ Familjen med flest barn i Sverige finns i Gävle och har sjutton medlemmar. Men mitt livs gång har inte alltid varit smidigt.

Sveriges Största Familj
Sveriges Största Familj

Ungdomarna har gjorts åtlöje och reportrarna har kommit lite för nära.
– Enligt mamman Mait Bjorklund har det funnits tillfällen då det varit utmanande.

Familjen som ofta anses vara Sveriges största bor i Gävle, i en herrgård i tegel som har åtta rum och ligger i stadsdelen Satra.

Enligt SCB är det bara två kvinnor som är födda i Sverige och som har totalt sjutton barn som de har fött.

Mait Bjorklund, som är 58 år, är en av dem. Under deras 23-åriga äktenskap välsignades de med totalt sjutton barn. Hennes man hette Hans. Eftersom paret tidigare hade fött tvillingar gick Mait igenom prövningen att få sexton barn.

Även de yngsta barnen i den enorma familjen börjar mogna och lämnar boet nu när familjen har nått denna tidpunkt. Den äldsta bland dem är 38 år, medan den yngsta av dem bara är 15 år.

Tre av barnen heter Amanda, 16, Nathalie, 19, respektive David, 21. De värdesätter kopplingen mellan sina syskon högst, liksom det faktum att de aldrig krävs att vara ensamma själva.

De upplever också att uppväxten i en så stor familj har hjälpt dem att bli mindre självcentrerade som vuxna.

Sedan dess har det bara gått framåt i den takt den rörde sig i. Micke har fått besked 16 gånger under sin barndom att han skulle få en bror eller syster. Den största familjen i Sverige tillhör Mait och Hans, som har 17 barn mellan sig.

Under årens lopp har många tidningar kontaktat familjen och rapporterat om dem. Den kanske oförtjänta kändisstatusen har dock också kommit med vissa nackdelar.

Det fanns några för många intervjuer att välja mellan. De blev ofta kontaktade av “Familjen Annorlunda” och frågade om de ville delta i programmet.

Mait Bjorklund sa i en intervju med P4 Gävleborg 2014 att “de förföljdes av pressen.” Hon blev trakasserad av journalister både när hon var på Big Brother och när hon var ute och gick med sin barnvagn.

De förföljde oss upp på trottoaren, och vi var skyldiga att följa efter när de kom ikapp oss. Hon sa att erfarenheter som de gjorde henne mindre intresserad av att regelbundet vara i allmänhetens ögon.

Just nu är barnen i åldern 14 till 37 år. Det finns bara fyra av dem kvar i huset. Inom barnkullen är Nathalie det fjortonde barnet, medan Amanda är det näst yngsta syskonen.

Sveriges Största Familj

Amanda förklarar, “Vi vet inget annat, så att växa upp i en stor familj verkar bara naturligt för oss.” Hon gör sedan en gest med armarna för att betona denna punkt.

Vi sitter på en svart hörnsoffa i skinn som ligger i det vidsträckta vardagsrummet i familjens hem. De äger en tegelvilla med åtta sovrum i Satra, där de gör sitt hem.

Nathalie tillägger, “Jag föraktar att vara ensam själv och trivs när det finns många människor i min omedelbara närhet.”

Den äldsta av syskonen är en del äldre än den yngsta av dem i jämförelse. Den äldsta hade redan lämnat familjens hem när de yngsta kom till världen.

Vi har haft så många som 14 personer som bor under samma tak samtidigt. Nathalie tillägger försiktigt: “Det tycker jag typ.”

Under året har många publikationer kontaktat familjen och rapporterat om dem. Men det finns också en historia bakom kandidatens “ofrivilliga” status som kandidat.

Det gjordes inte särskilt många intervjuer. När “Familjen Annorlunda” ringde var alla nyfikna på om de skulle vara med i programmet eller inte.

I en intervju som ägde rum 2014 med P4 Gävleborg sa Mait Bjorklund att “de var trötta på pressen.” Hon följdes av journalister både på Big Brother och när hon gick en promenad med sina barn.

De förföljde oss uppför trappan och vi insåg att det enda alternativet vi hade var att följa efter dem. Hon tillägger att det är en av anledningarna till att hon inte vill vara i offentligheten lika mycket längre.

Däremot var Mariams senaste graviditet, som ägde rum för två och ett halvt år sedan, inte utan sin del av svårigheter. Det var ett ryck som hundmamman upplevde när valpen föddes.

Eftersom detta har hänt kommer hon aldrig att få ett barn till. Byborna citeras i The Sun för att de “skar ut hennes livmoder från insidan”, vilket är Mariams berättelse om vad som hände.

Just nu har Mariam alla sina 38 barn tillgängliga för henne när hon vill. Hon befinner sig i en mycket prekär ekonomisk situation och är beredd att engagera sig.

Sveriges Största Familj
Sveriges Största Familj

i alla aktiviteter för att tjäna pengar för att betala för nödvändigheter som mat, mediciner, och skolmaterial.

By sehzuka