Mon. Oct 3rd, 2022

Staffan Olsson Familj /\ Erik Staffan Olsson är en svensk handbollstränare och var handbollsspelare i sina yngre dagar.

Staffan Olsson Familj
Staffan Olsson Familj

Han föddes i Uppsala den 26 mars 1964. Han medverkade i 358 matcher för Sveriges landslag och gjorde 855 mål för dem, men han var till stor del känd som en passnings- och försvarsspelare i världsklass.

Han medverkade i internationella tävlingar. Tillsammans med Ola Lindgren var han förbundskapten för Sveriges herrlandslag från 2008 till 2016.

Denna mandatperiod varade till 2016. Han spelar spelet med vänsterhanden och bar nummer 13 på ryggen när han var i offensiven placera.

Staffan Olsson var under sin karriär medlem i fotbollslagen Sknela IF, HK Cliff, TV Hüttenberg, TV Niederwürzbach, THW Kiel och Hammarby IF.

Som spelare har han tilldelats två guld i VM, fyra guld i EM, tre silver i OS, en silvermedalj i VM, två brons i VM, fyra guld. medaljer i tyska Bundesliga, och en guldmedalj vid SM (spelande tränare).

Under tiden som tränare har han tagit hem fyra SM-titlar, varav en som spelande tränare, samt en silvermedalj på OS-nivå samtidigt som han varit förbundskapten för det svenska herrlandslaget.

Under VM på Island 1995 fick Staffan Olsson monikern “Faxe”, som kommer från det fornnordiska ordet för häst på grund av den unika längden på hans hår.

Efter en framgångsrik karriär som spelare gick Staffan över till en karriär som tränare och blev så småningom huvudtränare för det svenska handbollslandslaget från 2008 till 2016.

Men på senare tid har han visat ett växande intresse för att delta i andra sportevenemang . Eftersom han tycker om att spela vattenpolo i Eriksdalsbadet på Södermalm, lägger han en betydande del av sin tid där.

När du fyller 55 år är det inte längre roligt att spela handboll. Även fotbollen hade ingen betydelse för diskussionen.

Staffan Olsson förklarade senare för Expressen hur han kom fram till att han skulle börja spela vattenpolo genom att säga “Jag ville testa något nytt, men det tog lång tid innan jag hittade den ideala där det fanns vuxna noviser.”

Att Staffan Olsson är 199 centimeter lång är enligt honom helt irrelevant inom vattenpolosporten.

Nej, inte för mig. Huvudtränaren vill att jag ska spela i mittsexan eller mittpositionen, men när jag gör det tar jag mycket straff. Han sa då, “Jag föredrar att glida ut på en kant.”

Efter fyra säsonger med TV Niederwürzbach och efterföljande stora mästerskapsframgångar med Sveriges landslag (bland annat silvermedalj i OS 1992, brons i VM 1993, guld i EM 1994, brons i VM 1995, fyra vid EM 1996 och en silvermedalj vid OS 1996), värvades han av storklubben THW Kiel 1996.

Det spelades sju säsonger i Kiel, och det slutade med att de vann totalt fyra guldmedaljer i Bundesliga. Under Olssons ämbetstid i Kiel var klubben hemvist för en rad uppmärksammade idrottare, som Magnus Wislander och Stefan Lovgren, som var lagkamrater i det svenska landslaget.

Staffan Olsson Familj

Framgångarna fortsatte med landslaget, som fortsatte med att vinna VM 1999, ytterligare ett OS-silver 2000 och tre raka EM-titlar.

Dessutom vann landslaget alla tre EM-titlarna. Den senaste ägde rum 2002 i Sverige under tävlingen. Staffan Olsson gjorde det som kanske är karriärens mest kända mål under den sista matchen

i EM, som gick av stapeln i Globen. Hans kvittering mot Tyskland i matchens dödande sekunder ledde till att matchen gick till förlängning, som Sverige till slut vann.

Det är kvällen på en måndag. Rutinen som Staffan Olsson följer är densamma som den varit under det föregående halvåret.

För vattenpolo utövar han i Eriksdalsbadet som ligger på Södermalm i Stockholm.

Det är här handbollshjälten och vår före detta landslagskapten hämtar sin kraft och energi för att förbereda sig för en framtid som han inte vet så mycket om.

Den 199 centimeter långe och vänsterhänte storheten, som spelade för Sverige i 355 landskamper och gjorde 855 mål, har precis börjat ett utmanande och livsavgörande äventyr.

Staffan Olsson rapporterar att han deltar i vattenpolo med ett lag på introduktionsnivå.

Det finns vissa paralleller kan ses mellan sporterna vattenpolo och handboll.

På planen finns samtidigt en målvakt och sex utespelare. Du ska skjuta bollen i nätet.

Det viktigaste är att vattenpolo spelas som en lagsport.

När du fyller 55 år är det inte längre roligt att spela handboll. Även fotbollen hade ingen betydelse för diskussionen. Enligt Staffan Olsson,

“Jag ville prova något nytt, men det tog lång tid för mig att leta tills jag upptäckte det lämpliga där det fanns vuxna noviser.”

Gnesta folkbokföringen tyder på att Hanna Johansson och Erik Johansson bor tillsammans i samma hus. De gör det i en bostad av något slag.

Hon verkar ha en stark oro för Afrikas barn, vilket bevisas av det faktum att hon har delat med sig av minnen och berättelser från sin resa till Kenya på sin Facebook-sida. Under den här resan gav hon sin tid frivilligt på ett barnhem.

Sonen Henrik har tagit beslutet att gå i sin pappas fotspår och delta i handbollen och bär därmed handbollsarvet från familjen vidare.

Den franska klubben Tremblay en France, som ligger strax utanför Frankrikes huvudstad, har accepterat honom som medlem.

Staffan Olsson Familj
Staffan Olsson Familj

Det verkar som att han och hans flickvän Rebecca Norén kommer att fortsätta att bo på samma plats under en överskådlig framtid eftersom han precis förlängde sitt hyreskontrakt där hösten 2017, ungefär när de flyttade ihop.

By sehzuka