Tue. Oct 4th, 2022

Sofia Jannok Gravid /\ Brita Maret Sofia Jannok föddes i Gallivare, Sverige, och är känd för sitt arbete som singer-songwriter, skådespelare och radiosändare. Hon är av svensk och samisk härkomst.

Sofia Jannok Gravid
Sofia Jannok Gravid

Innan Jannoks höjde sig som soloartist var hon medlem i den musikaliska duetten Sofia och Anna, som hon grundade tillsammans med Anna Karrstedt.

Låten som duon sjöng 2001 om Anfissa Agueva var den som gav dem Sami Grand Prix. 2003 var Jannok soloartist när hon vann Samiska Grand Prix med sin låt “Liekkas”, som översätts till “värme” på nordsamiska.

Vid sidan av jobbet i musikbranschen är Jannok programledare för programmet Mailbmi – sm folk stor musik på Sveriges Radio P2 och det samiska barnprogrammet Unna Junná (nordsamiska, dt. Lilla Junná) på tv. Båda dessa program finns i Sverige.

Den sista handen kommer att läggas på långfilmen “Låt Alven kämpa för livet” under de närmaste dagarna. Sofia Jannok är en av skådespelarna i den här filmen.

Hon säger till NRK Sápmi, som var där och pratade med skådespelaren och regissören, att det är en ära att få vara engagerad i projektet.

Sofia Jannok upplever att filmen som skapas om Alta-tvisten är en brådskande film som nu görs. Den här filmen handlar om en kamp för samiska rättigheter som inträffade för fyrtio år sedan och som är minst lika viktig idag.

Enligt skådespelaren som nu avslutar inspelningarna är denna film den mest betydelsefulla som någonsin har gjorts. Det kommer att ta ungefär ett år för att avsluta filmen.

Se klippet ovan för att fånga samtalet mellan regissören Ole Giaver och skådespelerskan Sofia Jannok.

Du kan äntligen få lite välbehövlig vila nu när barnen går i mellanstadiet och du kan fräscha upp allt du borde vara medveten om. Innehållet som hänför sig till oss i fem.

Jordklotets hav, många typer av träd och olika konstellationer Den informationen har så många hål i sig.

De senaste veckorna har vi studerat Sàpmi. Vacker, utsökt Sápmi. Har också stor uppskattning för barnens läroböcker, trots att de ibland kan kräva lite extra presensundervisning.

Därför fyller vi på med utsökt mat och inspirerande personer som Maxida Marak och Sofia Jannok, förutom tv-programmet Sapmi Sessions som vi hoppas en dag ska göra comeback.

Dessutom är det samernas nationaldag.

Ursprungsbefolkningar och miljöpartister från hela världen blir involverade i det ökande antalet demonstrationer som äger rum mot oljeledningen som byggs i North Dakota.

Den senaste veckan reste den samiska konstnären Sofia Jannok till Standing Rock för att se de pågående protesterna där.

I allmänhet är protestlägret i North Dakota platsen för många olika strider som möts. Den infödda befolkningens rättigheter,

Sofia Jannok Gravid
Sofia Jannok Gravid

kampen för rent dricksvatten och kampen mot den pågående exploateringen och användningen av fossila bränslen är alla frågor som måste åtgärdas.

Det finns cirka 3 000 individer i lägret, inklusive representanter från över trettio miljögrupper och minst 250 distinkta stammar av Nordamerikas ursprungsbefolkning.

Dessutom finns det infödda folk från Sverige, Nya Zeeland och Amazonas. För att visa sin solidaritet med de som protesterar på Standing Rock har den samiska konstnären Sofia Jannok tillbringat den senaste veckan på Siouxreservatet där.

Sedan jag var i USA på våren förra året och fick reda på allt som pågick har jag hängt med i striden. Jag har ett antal nära vänner som är indianer,

och många av dem har berättat för mig historier om hur de kämpade för att behålla sitt land och hur kolonialismen fortsatte att driva dem längre och längre bort från det.

Eftersom allt detta är så jämförbart med vad vi går igenom i vår vardag i Sápmi, kom jag till slutsatsen att det enda sättet för någon av oss att göra våra röster hörda är att vi alla går samman,

kommer tillsammans och visa världen att rätten till rent vatten och fädernesland är något som angår oss alla tillsammans. att vi urbefolkningar också räknas om vår existens äventyras av något.

jäven om hon skriver låtar på engelska och svenska också, så sker mycket av annoks sång på det nordsamiska språkets jojkmanér.

Hennes musik är en blandning av samisk folklore, pop och jazz, och i flera av hennes texter uttrycker hon sitt engagemang för att kämpa för urbefolkningens.

Sofia Jannok Gravid

rättigheter såväl som mot intressen hos industrier som förstör kultur och naturmiljö. , såsom energiindustrin, pappersindustrin och gruvindustrin. Hennes musik finns tillgänglig på Spotify och Apple Music.

Hennes låt “This is my Land” ingick i en poesiantologi, både i sin ursprungliga form och i en tysk översättning skriven av Christine Schlosser.

Hon är känd som konstnären Sofia Jannok i Sverige, men i Sápmi går hon under namnet Máret. Hemma, på ena sidan av Pitefloden, tar hon av sig rustningen och behöver inte stå upp för en hel nation; inte desto mindre är det den kamp hon utkämpar samtidigt.

En kort tid senare sa justitiedepartementet att projektet måste stoppas för att möjliggöra mer utredning, vilket representerade en mindre men betydande framgång för demonstranterna.

Något som många betraktade som en historisk triumf för rättigheterna för befolkningen som var ursprunglig i området.

Triumfens glädje varade däremot bara en kort tid eftersom tingsrätten avslog överklagandet den 9 oktober. Men ordförande Dave Archambault II i Standing Rock Sioux-stammen har uttalat att de inte skulle ge upp.

Vi kommer inte att ge upp eller dra oss tillbaka från denna kamp. Bön leder oss, och vi kommer inte att sluta kämpa för vårt folks skull så länge vi kan.

Vi kommer inte att ge upp förrän denna dödliga rörledning permanent avleds bort från våra territorier, såväl som vårt folk, vårt vatten och våra heliga platser. Denna kamp har ännu inte tagit slut.

Myndigheterna har visat en stark reaktion på protesterna, och hittills har omkring hundra individer hållits fängslade, majoriteten av dem fängslades för olaglig intrång.

Så sent som i måndags fängslade brottsbekämpande tjänstemän ett trettiotal personer som deltog i en demonstration mot beslutet av en domstol att ändra sin.

tidigare order om att häva föreläggandet om oljeledningen. Enligt Sofia Jannok ska man inte tro den rapportering som har gjorts tillgänglig i media från Standing Rock.

Miljön är en av stor lugn. Du får inte lita på vad media i USA försöker spinna in det till att säga. Enligt vad hon säger är känslan genomsyrad av ickevåld och solidaritet över alla nationella och etniska barriärer.

Sofia Jannok Gravid
Sofia Jannok Gravid

By sehzuka