Tue. Sep 27th, 2022
Sara Bäckmo Sjuk
Sara Bäckmo Sjuk

Sara Bäckmo Sjuk /\ Min man kammade nyligen igenom min blogg på jakt efter ett recept som han kom ihåg att ha läst om på min sida. Hans nästa steg var att göra en sökning efter “mig” på Google. I sin lista över föreslagna söktermer inkluderade Google “mitt namn + cancer.”

Det här lilla testet har lärt mig mycket om hur andra ser på min frisyr. Tack och lov har jag inte varit sjuk. Jag njuter av ritualen att raka mitt huvud.

Det gör över tjugo år som jag har behållit samma frisyr sedan jag var nitton. Tiden går snabbt. Innan jag klippte av allt var mitt hår långt och lockigt.

När jag var arton flyttade jag från Göteborg, där jag växt upp, och bosatte mig i Torsby, en liten stad längst i norr. Varannan helg åkte jag tåget tillbaka till den enorma metropolen där jag bodde. Mitt tåg var sent en gång, så jag gick och klippte mig.

Jag bosatte mig så småningom på en frisersalong speciellt för män eftersom det var allt jag kunde hitta. Tyvärr var ingen på salongerna intresserad av att klippa mitt långa hår.

Praktikanter var de enda tillgängliga och redo att göra det. Som du kanske har gissat var resultaten mindre än idealiska. Jag har varit i toppen sedan jag var 20 år gammal.

Du har tillgång till många vackra vyer. Nu måste jag gå igenom prövningen av cellulitbehandling, och det är inte lätt alls; Jag har tejpat upp allt, inklusive mina ögon.

Min man försökte nyligen hitta ett recept som han var säker på att jag hade lagt upp på min blogg men kunde inte göra det. Han gick sedan till Google för att leta upp mitt namn.

När Google äntligen svarade var mitt namn och ordet “cancer” bland de mest populära söktermerna som företaget hade valt.

Jag föll för första gången när jag var ett litet barn, så jag har haft det i mer än två decennier. Tiden fortsätter att ticka. Innan jag bestämde mig för att klippa den var den lockande och onaturligt lång.

Vid arton års ålder flyttade jag från min hemstad Göteborg för att etablera en radiostation i den närliggande staden Torsby. En slumpmässig kväll tog jag ett tåg tillbaka till storstaden från min hemstad.

När min häst var sjuk för dagen bestämde jag mig för att göra det bästa av den extra tiden genom att lära mig rida en ny frisyr.

Jag letade överallt, men det enda stället jag såg som var öppet var en frisersalong för män, så jag gillade din. Men jag var ensam eftersom ingen av frisörarna skulle röra mitt långa hår.

Såvitt jag vet visade bara en utövare något intresse av att faktiskt göra det som behövde göras.

Resultaten ser inte särskilt lovande ut, och det säger en del. För en tid sedan skrev jag en artikel för en lokaltidning där jag diskuterade mitt hår. Följande är en lista på några av mina tankar:

Tänk om du satt i en stol och någon plötsligt lade sin hand på ditt huvud. Vad skulle du rekommendera att göra i den här situationen? Du förbereder dig på att vända dig om och se en kvinna du inte känner stryka dig över huvudet och kläderna och säga:

“Jag var bara tvungen att känna så!” När jag var äldre sträckte jag ut min hand och lät dem veta att det skulle finnas ett pris att betala. För tillfället kan jag bara känna mig ledsen över mig själv.

Män med bläck i ansiktet kommer fram till mig sent på kvällen och frågar om jag krattar min kropp någon annanstans än mitt huvud. De tycker att det är roligt.

En gammal vän till mig rådde mig en gång att låta håret växa ut innan jag träffade några potentiella nya chefer så att jag inte skulle framstå som för “revolutionär”.

Dessutom sa en tidigare chef till mig direkt att min frisyr hade fel eftersom den “missade några meddelanden”.

Folk verkar bilda lite olika intryck av mig beroende på hur jag bär mitt hår. De flesta tror att jag är feministisk aktivist, lesbisk eller strikt vegan.

Det är något fel på någon av dessa saker, men jag tycker det är intressant att se hur andra bedömer dig enligt de kriterier du ställer upp.

Avslöjandet att min pojkvän är en man tycks väcka många frågor hos andra. Några av mina vänner fortsätter att fråga mig om jag äter kött. Jag gör.

Även om det här är en blogg om trädgårdstomtar så kunde jag inte motstå lusten att prata om mina egna horn, speciellt eftersom så många verkar ha så starka åsikter om dem.

Särskilt denna frisby är verkligen attraktiv för mig. Men jag har haft diskussioner med många kvinnor som inte vill prova för att de är rädda för vad andra skulle tycka. Vår värld är verkligen en vacker plats att leva på.

Det finns många förklaringar till varför några av er kan känna behov av att steppdansa här. Att jag högg mitt huvud hoppas jag inte ska få någon att känna sig obekväm eller ge intryck av att jag tar sådana saker för givna. Oavsett om du är här eller inte vill jag att du ska veta hur mycket jag uppskattar dig.

Sara Bäckmo Sjuk

När jag kom hem tog jag saxen och klippte ytterligare några centimeter. Jag gillade inte heller hur det såg ut, så jag rakade av det. Och helt oväntat stod jag smattrad i mitten av mitt trassliga hår.

Ända sedan dess, med undantag för de år jag arbetade i svensk offentlig TV, där mina överordnade rynkade på näsan åt min korta frisyr, är det här klippet jag har valt att hålla fast vid.

För ordens skull anser jag att det är oetiskt att ändra sitt utseende på ett sådant sätt för anställningens skull. Jag har varit i toppen sedan jag var 20 år gammal. Du har tillgång till många vackra vyer.

Nu måste jag gå igenom prövningen av cellulitbehandling, och det är inte lätt alls; Jag har tejpat upp allt, inklusive mina ögon.

Min man försökte nyligen hitta ett recept som han var säker på att jag hade lagt upp på min blogg men kunde inte göra det. Han gick sedan till Google för att leta upp mitt namn.

När Google äntligen svarade var mitt namn och ordet “cancer” bland de mest populära söktermerna som företaget hade valt.

Sara Bäckmo Sjuk
Sara Bäckmo Sjuk

By sehzuka