Sun. Oct 2nd, 2022

Roland Persson Kock /\ I början av 1980-talet stod gastronomin ut som en anomali i Sverige. Det fanns inte många anständiga restauranger, kockarnas rykte var inte fantastiskt

Roland Persson Kock
Roland Persson Kock

, och för många människor bestod konceptet med nordisk mat av frysförpackningar, pulverprodukter och konserver. Sedan kom Årets kock, tävlingen som etablerade vår nation som en global ledare inom kulinarisk konst.

Tävlingen Årets kock har blivit en stor händelse. 1983, när tävlingen till en början började, var detta inte alls situationen. Monica Sander, som då var försäljningschef på Arla, minns den ödmjuka början:

Under vår tid i Stockholm bodde vi i Jordbrukens Testkok som ligger i Slakteriets kvarter. En atmosfär som var helt påhittad, där pressen och de som arbetar inom mejerisektorn blandades med deltagarna.

I skarp kontrast till dagens final, som sändes i tv och bjöd på fullsatta läktare. De tävlande kockarna uttryckte en inledningsvis ovilja mot att delta i tävlingen. Enligt vad hon påstår var det svårt att få kontakt med deltagarna.

Kända kockar vägrade helt enkelt att tävla och satte sina identiteter i fara, och mindre kända kockar kunde inte se meningen med att delta eftersom de inte trodde att det skulle gynna dem.

Arlas säljare inom restaurangbranschen måste bearbeta sina kunder för att uppmuntra privatpersoner att teckna sig för företagets tjänster.

Det dröjde dock inte länge förrän tävlingen fick en efterföljare, och snart var mästarna välkända långt utanför testkökets gränser.

Hela evenemanget blev populärt och framstående kockar, tillsammans med politiker och andra kändisar, uttryckte intresse för att sitta i juryn.

Generellt sett började exceptionella kockar få mer uppmärksamhet i media, och branschens tidigare något smutsiga rykte utplånades helt som ett resultat.

Nu har kockar möjlighet att bli kändisar genom att publicera kokböcker och dyka upp i kulinariska tv-program på bästa sändningstid.

Dessutom var det framgångsrikt i att tävla i internationella mästerskap som Bocuse d’Or, och uppsvinget i det nordiska köket märktes långt utanför landets gränser.

Monica Sander konstaterar att förväntningarna på Årets Kock har överträffats betydligt som ett resultat. Det har skett en pånyttfödelse.

i antalet fina restauranger som specialiserar sig på regionala specialiteter, såsom nordisk mat och traditionella recept med en modern snurr.

Gruppen som samlar in vinnarna av Årets kock rekryteras ofta till högprofilerade evenemang. De står till exempel för måltiden som serveras vid Nobelprisceremonin.

Utöver det gör de framträdanden på Arla Guldko och som gäster på läroanstalter och professionella kök.

Roland Persson Kock
Roland Persson Kock

Roland Persson kommer att delta i Kokkarnas läger 2020 som en av deltagarna. Roland var medlem i Svenska Kocklandslaget .

i tio år, och han tilldelades den prestigefyllda titeln Årets Kock 1990. Han var även chef för den franska matsalen på Grand Hotel under ett antal år. Magnus Persson, som tävlar i årets tävling, är också Rolands son och är med i startelvan.

1975–1977: Cook gick på Kristinebergs Gymnasium för sin utbildning.Utbildning till kock mellan 1983 och 1984

Laga mat åt amiralen medan han tjänstgjorde på Royal Navy’s HMS Visborgs Coastal Fleet Staff från 1979 till 1980Kock på Restaurang Maxim, Stockholm; Ulla Wijnbladh, Stockholm

Chef Restaurang KB, Stockholm; Restaurang Passagen, Stockholm; Berns Salonger, Stockholm; Chef Franska Matsalen, Grand Htel, Stockholm 1990-2006.

Efter att ha tillbringat mer än 20 år med marknadsföring och kundlojalitet tog jag beslutet för några år sedan att byta bransch och började utbilda mig till kock. Har erfarenhet av arbete inom à la carte, lunchservering, catering, samt på café eller konditori.

Jag vill gratulera dig, Magnus! Du har tagit dig till sista omgången i tävlingen Årets kock; nu när du är här, berätta lite om tävlingen och hur det hela fungerar.

Det första steget i tävlingen är att skicka in ditt bidrag – även om det är helt frivilligt. I år var det totalt 110 personer som deltog i tävlingen; fyrtio av oss gick vidare till kvartsfinal,

där vi fick en begränsad tid att laga maten. På grund av hur snabbt tre timmar går är det viktigt att behålla fokus och komma väl förberedd.

Arton av oss tog oss vidare till den sista omgången efter att ha gått vidare till semifinalerna, men nu är det bara sex kvar.

Under finalen kommer vi att lägga sammanlagt fem timmar på att tillaga en skånsk fasan samt fem utpräglade vegetariska måltider.

Träning och så lite mer träning är det enda som ska prioriteras. På varannan dag lade jag ner fem timmars träning, allt med målet att förbättra min förmåga att laga mat under tidsbrist.

Det är av yttersta vikt att du känner dig trygg under hela processen, från packning och organisation, till i vilken ordning komponenterna ska produceras och hur allt slutligen ska presenteras på det mest effektiva sättet.

Min pappa Roland Persson och förstås Karl Ljung, som båda tidigare haft posten som Årets Kock, ger mig mycket kritik.

Det är dock lika viktigt att konstruera sin egen bild från början och att undvika att bli alltför påverkad av andras bilder. Jag har tidigare deltagit i tävlingen om Årets Kock,

och den här gången tänker jag vinna allt! Vilka tre vägledningar skulle du ge till blivande unga kockar som har siktet inställt på att ta sig till den sista omgången av tävlingen Årets kock? Envishet, beslutsamhet och viljestyrka!

Love November är ett månadslångt evenemang som börjar den 1 november och har framträdanden av tolv av våra bästa kockar, som var och en kommer att ge sin egen unika inställning till temat kärlek genom den mat som de lagar.

Tillfället känt som “Love November” är en insamling till den ideella gruppen känd som “Min Stora Dag.” Temamånaden till ära kommer Strandvägen 1 att ge ett bidrag till Min Stora Dag på 200 000 svenska kronor.

De tolv kockarna varierar i tid från Gert Klotzke, som utsågs till Årets Kock 1986, till David Lundqvist, som för bara några korta veckor sedan belönades med titeln Årets Kock 2018.

Under november månad kommer deltagarna att få möjlighet att njuta av specialgjorda rätter tillagade av några av de mest hyllade kockarna i det svenska köket under de senaste tre decennierna.

Magnus Persson, som är från Hillenberg och är en av åtta individer som tävlar om titeln Årets Kock 2017, har en frenesiden sista vecka inför tävlingens mästerskap den 2 februari.

En betydande del av förberedelserna görs inför tävling som går av stapeln i år och på måndag ser vi Magnus och de andra finalisterna.

Roland Persson Kock
Roland Persson Kock

i aktion på TV4 Nyhetsmorgon. Inför tävlingen ställde vi några frågor till Magnus i träningsköket som låg i Vasastan.

By sehzuka