Tue. Oct 4th, 2022

Pugh Rogefeldt Död /\ Anders Sture Torbjörn är en musiker från Sverige som sjunger, spelar gitarr och skriver låtar.

Pugh Rogefeldt Död
Pugh Rogefeldt Död

Han fick sitt genombrott med albumet Ja, da a da 1969, som sedan vann en Grammis och var en spelomvandlare eftersom det var ett av de första rockalbumen som spelades in på svenska.

Inspelning till albumet skedde i samarbete med Jojje Wadenius och Janne “Loffe” Carlsson. På 1970-talet släppte bandet en rad kritikerrosade album.

1978 deltog han i Melodifestivalen med låten “Nattmara”, som slutade på tredje plats. På 1980-talet gav han ut några album som inte blev särskilt väl mottagna.

Det var 1990 som han etablerade rockbandet Grymlings, som fortsatte med att skapa två album som var mycket framgångsrika ekonomiskt.

Det första av dessa album inkluderade Rogefeldts hitlåt “Mitt bästa för dig.” Efter att ha tagit en tid borta från musikbranschen kom han tillbaka 1999 med countryalbumet Marathon.

På albumet Vinn hjarta vinn, som släpptes 2008, återkom han tillsammans med Wadenius och Carlsson.

2012 gjorde han ett framträdande i tv-programmet Så mycket bättre, och året därpå släpptes hans självbiografi, 73: Från Stora gatan 51 till Hog Farm.

2021 var året då Pugh Rogefeldt sa upp sig i sitt yrke. Enligt Dagens Nyheter har musikern Pugh Rogefeldt, som är 74 år, bestämt sig för att gå i pension från musikbranschen.

Anledningen till detta är att han har lidit av kortikobasal degeneration, ibland känd som CBD, vilket är en irreversibel nervsjukdom.

Han har till slut kommit över sin sjukdom. Enligt kompanjonen Borit Hallin, som pratat med DN, har han, även om han säger sig vara extremt nöjd med sitt liv, ofta mardrömmar på nätterna där han återigen uppträder på scen.

Inför Pugh Rogefeldts uppträdande på Cirkus i Stockholm 2019, som skulle bli ett firande av hans halvsekelkarriär som artist, upptäckte han för första gången tecken på tillståndet.

Under evenemangets gång kunde gitarristen Rogefeldt inte spela sitt instrument eftersom han upplevde sensationer i handen.

Ett senare medicinskt test fastställde att det var CBD, en störning som kan skada förmågor som minne, tal och balans utöver förmågan att svälja.

Pugh Rogefeldt Död

“Mitt liv har vänts upp och ner”

Enligt Borit Hallin har sjukdomsförloppet gått ganska snabbt.

Våra liv har vänts upp och ner av denna nya utveckling. Vi planerar inte framåt utan fokuserar istället på nuet.

Torbjorn “Pugh” Rogefeldt slog yesom med rocken “Ja, da a da” 1969, som var ett av de första rockalbumen på svenska, med Janne “Loffe” Carlsson pum trummor och Georg “Jojje” Wadenius på bas.

Rogefeldt är kompositör till ett antal välkända låtar, bland annat “Små ljusa moln”, “Här kommer natten”, “Dinga linga Lena” och “Stockholm”.

Rogefeldts musikaliska karriär började i tonåren, när han var medlem i banden Mersey Sect och Blues Band. Rogefeldt sjöng och spelade ackompanjerande gitarr under hela tiden tillsammans, som sträckte sig över ett par års aktivitet.

Ett antal coverlåtar, inklusive “My Generation” av The Who, “Susie Q” som framförts av The Rolling Stones och “Tutti Frutti” och “Lucille” av Little Richard, var bland låtarna som framfördes.

Det var i bandet Mersey Sect som han först började komponera texter på svenska, en egenskap som han senare skulle använda för att skilja sig musikaliskt.

Rogefeldt träffade Yvonne första gången när han var 18 år gammal; de gifte sig följande år 1968. Paret välkomnade Michael 1966, Paul 1968 och Kim 1970 till världen som sina barn.

Han hade en karriär som målare när han var vuxen, och utöver det var han aktiv i musiklivet. Han använde en Tandbergs bandspelare för att göra inspelningarna av sina sånger.

Han valde ut tre av dem och distribuerade dem till ett antal andra skivbolag. Metronome var den enda enheten som kom i kontakt med dem, och dess producent, Anders Burman, indikerade att de hade för avsikt att göra ett album så snart som möjligt.

Rogefeldt skötte då sin obligatoriska militärtjänst i Strängnäs och han fick inte tillstånd att göra inspelningen.

På grund av detta befanns Rogefeldt skyldig till att fly från militären och dömdes till tre månaders fängelse till följd av sina handlingar (som han dock avtjänade efter att debutalbumet släppts).

Dessutom, under diskussionen med Burman, fick konstnären namnet Pugh för första gången. När Rogefeldt fick frågan av Burman.

vilka namn han tänkt på artister råkade han komma på en artist som han kände till vid namnet Pug Karlsson.

Pugh Rogefeldt Död
Pugh Rogefeldt Död

Burman frågade då Rogefeldt vilka namn han tänkt på artister. Burman tyckte att namnet var passande, och därför fick musikern det namnet.

By sehzuka