Tue. Oct 4th, 2022

Per Morberg Barn /\ Skådespelaren, kocken och talkshowpresentatören Per-Arne Henrik Morberg är född och uppvuxen i Sverige.

Per Morberg Barn
Per Morberg Barn

Den 59-årige svenske skådespelaren Per Morberg är en välkänd figur för den allmänna befolkningen i Sverige.

Under loppet av sin karriär har han medverkat i ett antal filmer, inklusive Shipping Company, majoriteten av Becks filmer och den stora filmen As in Heaven.

På senare år har Per också etablerat sig som tv-kock, inte minst tack vare hans eget program med titeln “Vad blir det för mat?”.

Per Morberg är de senaste 40 åren gift med sin fru Inese Bergs Morberg, som är 65 år.

Paret har varit gifta i 33 år och har välsignats med fem döttrar: Janina Bergs, Liza Minou Morberg, Alida Morberg och Molly Morberg. Astrid Morberg är den yngsta i gruppen.

Det rekommenderades Morberg att skriva in sig i scenskolan efter att han 1982 gått en teaterklass på Studieframjandet.

Han hade sin utbildning i opera och teater i Göteborg, och hans första föreställning var på Angereds Teater, i uppsättningen av Kameliadamen, där han spelade huvudrollen i Armand.

Han har uppträtt på turné med Riksteatern i en rad olika uppsättningar, men den som väckte mest uppmärksamhet var hans gestaltning som Molina i Kiss of the Spider Woman.

Morberg har stått på scen på Dramaten i en rad uppsättningar, varav några är farliga förbindelser och August Strindbergs Fröken Julie.

Morbergs framträdande som Maximillian Detweiller i Göta Lejons produktion av The Sound of Music 1995 gav honom en oväntad popularitet inom komedigenren.

Det var hans avsikt att skriva en bok om traditionellt svenskt kök. Till en början hade han intrycket att det var lätt.

Men snart nog insåg Per att det inte fanns några raggmunkar, svinben, kammusslor eller stekt sill längre.

– Jag hade tidigare tillagat ALLA av de mest omtyckta delikatesserna. Men så bestämde jag mig för att ta en topp runt kurvan.

Det finns många måltider med rötter som kan hittas där ute i Europa som har perfektionerats noggrant under årens lopp och som aldrig kommer att bli föråldrade.

Per Morberg Barn

Den typ av rätter som presenteras i den nya boken Morberg Makes Home Cooking ll – Klassiker från det europeiska köket är enligt Per rätter som beef bourguignon,

choucroute garnie, polska dumplings, torsk på norska och äppelstrudel.

Han menar att det är den här typen av rätter som presenteras i boken eftersom det är autentisk och välkomponerad mat med tradition, lika självklar som vår egen husmanskost.

Under loppet av sina drygt fyra decennier tillsammans som gift par har Per och hans fru Inese Bergs Morberg, en psykoterapeut som är 67 år, bosatt sig i Kungsgården på Tullgarns slott.

Första gången de två personerna korsades var på en nattklubb i Stockholm,

där Inese var mecenat och Per arbetade som kock i etablissemangets kök. Enligt Per var det ögonblicklig kärlek mellan dem.

Det första jag fick när jag såg henne var att hon hade bambu handleder. I själva verket är hon fortfarande i besittning av den nu.

Per Morberg, huvudpersonen i romanen Hemtrevligt, minns första gången han såg Inese Berg Morberg i passagen “Och då kommer jag ihåg att hon hade en knut i håret.”

1979 träffades Per Morberg och fru Inese på nattklubben Alexandras i Stockholm och som väntat blev det ett direkt “klick”.

42 år senare har paret äntligen hunnit gifta sig, och de har nu fem barn: Astrid, Janina, Liza och Alida.

Barn är mer självständiga än någonsin tidigare, men samtidigt litar de på varandra mer än tidigare. En medlem i familjen har precis gått bort.

De avlidna personerna har identifierats som Ineses mamma samt barnens mormor. Alida diskuterar förlusten på sitt Instagramkonto så här:

“Må den omhuldade mormors själ vila i frid. Min syster och jag har ett ordspråk som lyder ungefär så här: “Ikväll är det änglarnas fest, och min älskade mormor är hedersgästen.”

Alida Morberg har senast varit med i SVT-serien “Amningsrum”, där hon porträtterar en mamma som lider med sitt eget föräldraskap på en rad olika sätt.

Per Morberg Barn
Per Morberg Barn

Hon sa nyligen i en intervju för TV4-programmet “Malou efter Tio” att hon, ungefär som sin karaktär i programmet, har kommit att ångra namnvalet hon gjorde för sin dotter, som nu är känd som Oona.

By sehzuka