Sun. Oct 2nd, 2022

Mikael Wiehe Sjuk /\ Mikael Wiehe rapporterade i går eftermiddag att han mådde illa och var tvungen att boka en läkartid.

Mikael Wiehe Sjuk
Mikael Wiehe Sjuk


Enligt Leo Wijkmark, programledare på Konsert & Kongress i Linköping, berättade Mikael om sin erfarenhet av panikångest och berättade att han för 22 år sedan kände likadant

Jag kunde hitta en läkare till dig och ni två gick en lång promenad tillsammans. Då uttryckte Mikael sin egen åsikt som var att han kände sig tillräckligt bra för att ta del av föreställningen.

Läkaren satte sig i vardagsrummet så att han kunde se symfonin. Han och de andra 300 personerna i folkmassan såg dock artisten helt tappa kontrollen över tråden.

Efter att ha spelat fyra-fem låtar började Mikaels minne blekna och han tappade orden till “Sång till frihet”. Leo Wijkmark spekulerar i att sångaren ska ha framfört låten hundratals gånger.

Låt i så fall Hoola Bandoola Band spela! även om det här med största sannolikhet är sista tillfället att spela tillsammans, konstaterar Mikael.

Under åren har han genomgått en förvandling. Tidigare har ett mer dämpat och avslappnat uppträdande tagit platsen för Mikaels auktoritativa blick.

Han är mindre reserverad och mer optimistisk, vilket gör honom till en gladare och gladare person överlag. Han var nöjd med sig själv.

Den politiska hemvisten anses fortfarande vara till vänster, och han har starka idéer i en mängd olika frågor. Sist men inte minst Sveriges invandringspolitik. Kanske beror det på att han själv är en halvdansk invandrare.

Mikaels mamma Estrid var svensk och Mikael kan kommunicera bra på både svenska och danska. Mikaels pappa Adam var en dansk journalist och motståndsman.

Mina föräldrar var alltid förebilder för mig att följa. Efter att hans föräldrar skildes när han var sex flyttade Mikael och hans mamma till Sverige.

Nu trotsar Mikael Wiehe den medelklassuppväxt han en gång hade i verkligheten, och han slår sönder påbudet om att privatlivet ska vara heligt bakom stängda dörrar.

Mikael Wiehe Syuk

Den här veckan släppte Snger albumet som ett resultat av annulleringen av hans skilsmässa. Denna skiva är hans tonade resa genom helvetet och bortom det.

Ända sedan den höstdagen 2005, när hans fru lämnade honom efter 15 års äktenskap, hade hon kommit tillbaka, väntade utanför dörren och bett om de kunde försöka igen.

Sedan dess har han väntat på hennes återkomst. Detta är precis förverkligandet av hans vildaste drömmar.

Trots det blev det svårt, som att vända ett atlantskepp vid Pildammarna, eftersom hans hjärta var “mörkt av illvilja”.

Sex decennier på scen. Detta är viktigt för den rutinerade musikern Mikael Wiehe. Från sin debut 1962 vid sexton års ålder,

genom åren i det legendariska progressiva bandet Hoola Bandoola Band med Waffenträger Björn Afzelius,

till en solokarriär som gjort honom till en av Sveriges mest populära artister – lika känd för sin musik som för sitt politiska ställningstagande – har han varit i branschen väldigt länge.

Han förtjänade sin pension och du borde låta honom ta det. Den som är 75 år går dock inte i pension i traditionell mening.

Helt enkelt avslutningen på större resor. I april börjar han sin sista resa.

Samma dag som den nya skivan The Last Mohican släpps träffar proletariatet honom på ett hotell i Stockholm.

Mikael Wiehe har varit verksam i konstvärlden i nästan sex decennier. Nu meddelar han att han lägger av från sin musikkarriär.

2022 släppte den skånske stjärnrubaduren sin sista skiva med titeln “The Last Mohican” och startade sin avskedsturné.

75-åring Enligt Mikael Wiehe är en av anledningarna till att lämna yrket ålder och han tror att det vore bättre att gå i pension vid en rimlig ålder än att vara i branschen för länge.

“Jag tycker att det är bättre att sluta två år tidigare än två år för sent”, sa Wiehe, för tills nu står jag fortfarande på egna ben och sist men inte minst hör jag fortfarande ovationer från publiken.

Titeln på Wiehes senaste album, som också kommer att fungera som titeln på de låtar han kommer att framföra på sin sista turné, är ‘The Last Mohican’. Artisten understryker att turnén inte kommer att ta mycket tid.

Mikael Wiehe Sjuk
Mikael Wiehe Sjuk

— Jag vill inte ha en turné som varar flera hundra dagar, säger Mikael Wiehe.

By sehzuka