Tue. Sep 27th, 2022

Maria Augutis Längd /\ Siv Maria Louise Augutis var en svensk friidrottare som tävlade i trestegstävlingen för Ullevi FK. Efter sin idrottskarriär blev hon meteorolog på Sveriges Television.

Maria Augutis Längd
Maria Augutis Längd

Men förutom sina akademiska sysslor på Göteborgs Hogre Samskola gjorde Maria även en karriär inom friidrotten och strax innan hon fyllde 17 triumferade hon i senior-SM-tävlingen genom att vinna i tresteg.

Efteråt, fortsätter hon, fick jag en inbjudan att tala på ett antal college i USA. Från första början var jag emot att åka,

men tränaren vid University of Georgia höll kontakt med mig och till slut gav jag upp. Hon hävdar att han kom för att träffa dem och sålde henne på idén att spela för ett amerikanskt idrottslag.

Till slut lyckades Marias man hitta arbete i Nya Zeeland. Innan dess hade Maria möjligheten att ta en chefsexamen med inriktning mot ideella organisationer.

Dessförinnan hade hon även tävlat i tresteg på amerikansk mark i totalt fyra år innan hon bestämde sig för att avbryta sin atletiska karriär.

Mitt första jobb efter att ha flyttat till Nya Zeeland var hos den ideella gruppen Oxfam och arbetade med deras klimatinitiativ.

En del av min uppmärksamhet avleddes från meteorologin. Efter det fick jag dock ett erbjudande från National Institute of Water and Atmospheric Research (förkortat NIWA).

Maria avslöjar att majoriteten av hennes ansvarsområden var att producera radioprogram och skapa manus för tv.

Göteborg är staden där Maria både föddes och växte upp. Efter att ha tagit examen från gymnasiet och tillbringat några år med att tävla för sitt land.

i det nationella idrottslaget, flyttade hon till USA för att ta en examen i meteorologi och delta i tre steg vid University of Georgia.

Den amerikanska södern, som ligger i närheten av både orkaner och tornados, blev minst sagt ett levande klassrum för Maria, och hon insåg direkt att hon hade hittat rätt.

Efter att ha tagit sin examen bestämde hon sig för att söka nya möjligheter i Nya Zeeland, och de senaste åren har hon varit anställd som meteorolog vid NIWA (National Institute of Water and Atmospheric Research).

Men Maria är överlycklig över att vara tillbaka i Sverige efter att ha bott utomlands de senaste 10 åren. Hon har precis kommit in i teamet på väderredaktionen här på SVT och jobbar även som meteorolog på StormGeo.

Maria Augutis Längd

Maria har arbetat på SVT och byrån StormGeo båda på deltid ända sedan våren i år. Hon ger prognoser för området och kan ses i Morgonstudion,

som beskrivs som en plats “där vi har chansen att fördjupa oss i frågor vi själva har valt, som en speciell väderhändelse till exempel.” Rapport och Aktuellt väntar snart på henne också.

Jag svävar fortfarande på ett moln av lycka! Ett yrke som du har dagdrömmt om väldigt länge, som “någon gång skulle jag vilja jobba som meteorolog på SVT.”

Jag känner att jag har mycket adrenalin i systemet. När det är dags att slå på kameran får jag en liknande känsla som den jag hade precis innan pistolen gick av när jag deltog i sport.

Att sätta på live-TV är en mycket spännande upplevelse! Det finns dock mycket grejer runt omkring, och det är ganska tekniskt, vilket är något som många verkligen inte tänker på. Alla kartor och förutsägelser är produkter av vår egen skapelse.

Maria skrattar som svar på frågan om vilket väder hon tycker mest om.

Jag är inte riktigt intressant eftersom jag gillar att vara ute i värmen och solskenet. När det regnar får jag lust att gråta. Sommaren i Nya Zeeland är full av förtrollning och förundran.

Den har en behaglig arom och en grön färg. Höstsäsongen i sydöstra USA är likaså ganska vacker. Även om det är lite coolt kan du komma undan med att bära en klänning med jeansjacka. Sommaren i Sverige är dock inte riktigt så kaotisk som man kan förvänta sig.

Hon fortsätter med att proklamera: “Jag gillar också att titta på moln.” Det gör mig glad när jag ser några av mina favoritmoln, även om Göteborg inte är känt för sin molniga himmel. De är kända som linsmoln och ser ut som ett UFO.

Inkomsterna för 31-åringar i Stockholm är 5 000 svenska kronor (SEK) mer än riksgenomsnittet. Du kan använda Lonekollen för att avgöra inte bara hur mycket Maria tjänar på sitt arbete utan också vilka ytterligare pengar hon har.

När hon fortsätter blir Marias leende lite vridet när hon säger:

Jag har inte gett upp riktigt än, men jag vet att den dagen kommer. Dessutom har jag en fruktansvärd rädsla för att jag ska nicka bort.

Maria Augutis Längd
Maria Augutis Längd

Men eftersom min hängivna make föredrar att använda sin mobiltelefon för att väcka honom på morgonen, bestämde jag mig för att skaffa en traditionell väckarklocka.

By sehzuka