Tue. Sep 27th, 2022

Magdalena andersson familj /\ Sedan 2021 är Sveriges statsminister och ledare för det svenska socialdemokratiska partiet Eva Magdalena Andersson en svensk politiker och ekonom.1983 blev Andersson en del av Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund. Hon gick på Handelshögskolan i Stockholm och tog civilekonomexamen 1992. Innan hon blev rådgivare åt Mona Sahlin arbetade hon som planeringschef i Göran Perssons regering. Andersson svors in som finansminister i Stefan Löfvens regering efter att ha blivit invald i riksdagen 2014. Hon ansågs allmänt vara den föregångare att ta över när Löfven avslöjade sin avsikt att gå i pension i augusti 2021. Hon steg snabbt i graderna att bli partiets ledare efter det.


Magdalena Anderssons make, Richard Friberg, är mannen som har setts av fans och åskådare vid ett flertal tillfällen genom åren. Friberg delar sin frus födelseår 1967.Magdalena Andersson och hennes man, Richard Friberg, är stolta föräldrar till två barn, en son, 21 år, och en dotter, 19 år. De bor i Nacka, en förort till Stockholm.Sonen fortsätter familjetraditionen genom att studera ekonomi på högskolan, och dottern går i sina föräldrars fotspår genom att arbeta och studera franska.

Fakta och bio om Magdalena andersson familj

  • Magdalena Anderssons födelseort och barndomshem var Uppsala.
  • Hennes mamma Birgitta Granell Andersson var skollärare medan pappa Göran Andersson undervisade i statistik vid Uppsala universitet.
  • Andersson var ensambarn, vilket, hävdar hon, väckte hennes nyfikenhet på den mänskliga naturen i tidig ålder.
  • Under ett framträdande i TV4:s “Malou efter tio” gjorde hon följande uttalande om att vara ensambarn kontra att ha syskon: “När man är ensambarn, då är vuxendebatten en större del av dialogen.
  • “Jag har alltid varit intresserad av att höra folk och prata om frågor i samhället och det politiska systemet.
  • Magdalena Anderssons pappa, Göran Andersson, dog vid 66 års ålder när hon var 35 år gammal.
  • Över tio år hade gått sedan pappan diagnosticerades med Alzheimers.


Andersson berättade för SVT:s “Skavlan” om sin pappas nedgång och död: “Han förstod mindre och mindre, men han var ändå min pappa som jag älskade så mycket.”Även om det finns mycket att lära av det, fann jag att rådet att “inte skjuta upp saker” var särskilt användbart.Andersson föddes av Göran Andersson, professor i statistik vid Uppsala universitet, och den tidigare OS-simmaren Birgitta Andersson Andersson.Grundskoletiden gick hon på Malmaskolan i Norby, en stadsdel i Uppsala.


Andersson gick på Katedralskolan i Uppsala under hela gymnasietiden för att fokusera på samhällsvetenskap.Hon avslutade gymnasiet 1987 efter att ha fått A+ eller bättre poäng i varje ämne.Efter gymnasiet flyttade Andersson till Stockholm för att gå på Handelshögskolan i Stockholm, varifrån hon tog en civilekonomexamen 1992.Hon började på en doktorandutbildning i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm mellan 1992 och 1995, men hon slutade innan hon slutade.


Under sin doktorandforskning tillbringade hon tid vid Institutet för avancerade studier i Wien hösten 1994 och vid Harvard University våren 1995. Första året på gymnasiet blev Andersson medlem iSocialdemokratiska Ungdomsförbundet (SSU). Uppsalaavdelningen i SSU valde hennes ordförande 1987.Magdalena och hennes man Richard Friberg har båda en djup uppskattning för naturen och gillar att vistas utomhus.Hon och hennes man tillbringade sommaren i Stockholms skärgård och paddlade kajaker, campade och grillade.


Det var så otroligt!För, egentligen sover man aldrig bättre än efter ett bra träningspass.
Magdalena och Richard korsades första gången på 1990-talet när de båda studerade på Handelshögskolan i Stockholm.De knöt ihop säcken på en gård inte långt från Magdalenas hemstadUppsala 1997. Richard är min perfekta partner och en stöttepelare i mitt skyddsnät.Magdalena hävdar att vi trivs oerhört mycket i varandras sällskap.

Magdalena andersson familj

By sehzuka