Tue. Sep 27th, 2022

Linnea Henriksson /\ Ellen ‘Linnea’ Petrea Henriksson är en svensk sångerska och kompositör som tävlade i Idol 2010 och slutade på fjärde plats.

Linnea Henriksson
Linnea Henriksson

Hon är känd under sitt artistnamn “Linnea”. Utöver det är hon från och med april månad 2018 huvudvokalist för jazzbandet Prylf.

Henriksson gav ut sitt första studioalbum 2012; hon samarbetade med sångaren Orup om skivans skrivande och produktion.

Runt mitten av 2013 åkte Henriksson på turné med bandet Gyllene Tider i Sverige.

Henriksson föddes i Halmstad, Sverige. Hennes första framträdande offentligt var 1995, då hon deltog i sångtävlingen Smstjarnorna, som visades i TV4.

Hon gick på Skurups folkhögskola för sin musikaliska utbildning och 2007, efter att ha träffat andra sångare och musiker, grundade hon jazzbandet Prylf och tog rollen som huvudsångare för bandet.

Kind of Green är det enda studioalbum som Prylf någonsin har publicerat, och det kom ut 2010.

Blev förvånad över att höra det. Var det senaste inlägget jag gjorde på den här bloggen den 3 juni, samma dag som jag publicerade “Som du sa”? Det var den 3 juni, vilket redan är mer än två veckor sedan…

Sedan dess har så många mycket viktiga saker åstadkommits att det verkar omöjligt att det bara har gått lite över två veckor sedan det hände.

Det verkar som att det borde ha varit mycket längre sedan. Det verkade ha varit väldigt länge sedan. I samma andetag är det ofattbart hur snabbt det gick förbi.

Inte ett dugg fast i det. Hade oerhört mycket arbete att göra, och som en hanteringsmekanism bestämde jag mig för att acceptera det faktum att jag inte skulle kunna göra allt.

Och gjorde det inte. Det blev så småningom tyst här, precis som det hade varit överallt förutom där jag verkligen var fysiskt. Om saker och ting inte hade blivit annorlunda.

Kan meddela dig senare. Det har varit ett roligt jobb, och ett bra sådant, men det finns alltid en gräns när det är för mycket jobb, och så har det varit att jag då och då måste sätta ner foten och stanna upp ett tag.

Och det tror jag verkligen på nu. Jag är i Ugglarp igen. Inspelningsutrymmet är klart.

Vi övar nu inför den kommande turnén hela sommaren med bandet. Vi umgås, spelar spel och lagar mat tillsammans.

Linnea Henriksson

De kom i förrgår, men jag och min lilla familj kom för en vecka sedan, och det har varit en vecka av nonstop repor för att kunna komma hit och repa.

Plåstret har varit ganska terapeutiskt för mig. Ta bort damm från arbetsplatsen. Ställ in saker.

Ta hänsyn till att det är sanningen. Är du redo att börja spela in?

Den 19 januari 2013 röstade lyssnarna på P3:s till den årliga P3 Guld-galan och Henriksson fick flest röster, vilket gjorde honom till vinnare av priset “Årets artist 2012”.

Från juni till augusti 2013 var Henriksson öppningsakt för musikturnén som sattes upp av bandet Gyllene Tider.

Denna turné ägde rum över hela Sverige. I slutet av juli 2013,

Once Upon a Time in Phuket, en svensk film, hade “Enastende”, en låt framförd av Henriksson som ingick i filmens soundtrack.

Hon arbetade med den svenska DJ:n Avicii på hans låt “Hope There’s Someone”, som finns på hans första studioalbum med titeln True.

Henriksson var en av programledarna för evenemanget Musikhjalpen 2014 den 8 december 2014. Hon hade ett framträdande i TV4-programmet So Mycket Battre 2018, som sändes 2018.

Den 3 september 2019 avslöjades att Henriksson tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin skulle vara värd för Melodifestivalen 2020.

Efter att den 10 maj meddelat att hon hade testat positivt för covid-19 och inte skulle vara kommentator för semifinalen i Eurovision Song Contest 2022 för svensk TV,

Linnea Henriksson hade planerat att fungera som kommentator för Eurovision Song Contest 2022.

Hennes medkommentator Edward af Sillén skulle kommentera semifinalen själv i Torino, och sedan skulle både Sillen och Henriksson anmärka på finalen från en studio i Stockholm som tillhör SVT.

Det är ganska roligt. Idag blåste vi på med en komplett rigg bestående av sex personer, och ljudet är ett njutbart men inte särskilt kraftfullt.

Linnea Henriksson
Linnea Henriksson

Ögonen börjar dock kännas som att de håller på att stänga sig nu på grund av utmattning, vilket tyder på att det är dags att sova. Äntligen börjar jag känna den där behagliga tröttheten. Som man sover bekvämt. Ska göra mig en tjänst och köpa den nu. Kyss!

By sehzuka