Tue. Oct 4th, 2022
Lena Endre Ung
Lena Endre Ung

Lena Endre Ung /\ Lena Endre är en svensk skådespelerska inom film och tv, främst på den svenska och norska marknaden, känd för sina roller i

Liv Ullmann-filmen Trolösa (2000) och Millennium-serien av filmer (t.ex. The Girl with the Dragon Tattoo), baserad på den självbetitlade trion av Stieg Larsson-böcker.

Endre gjorde sin engelskspråkiga debut 2012, i Paul Thomas Andersons film Mästaren, med Joaquin Phoenix och Philip Seymour Hoffman i huvudrollerna.


Lena Endre, född 8 juli 1955, är en svensk skådespelerska. Hon föddes i Lidingö, Stockholms län, och växte upp i Härnösand, Ångermanland och Trollbäcken, Tyresö.

Hon debuterade i de svenska TV-serierna Varuhuset och Lorry på 1980-talet. Sedan dess har hon medverkat i en mängd TV-serier och filmer, både i Sverige och Norge. Hon är utan tvekan mest känd för sitt engagemang i

Liv Ullmann-filmen Trolösa (2000) samt rollen som Katarina, kärleksintresset för Wallander i den andra tv-serien med samma namn.

Hon har medverkat i två filmer av den danske regissören Simon Staho, Dag och Natt och Himlens Hjärta för vilka hon nominerades till bästa kvinnliga huvudroll vid det svenska filmpriset “Guldbagge”.

Endre har varit gift med den svenske regissören Richard Hobert sedan 2000. Hon har två barn från sitt tidigare äktenskap med skådespelaren Thomas Hanzon.

Beskrivning ovan från Wikipedia-sidan Lena Endre, licensierad under CC-BY-SA, fullständig lista av bidragsgivare på Wikipedia

Lena Endre, född 8 juli 1955, är en svensk skådespelerska. Hon föddes i Lidingö, Stockholms län, och växte upp i Härnösand, Ångermanland och Trollbäcken, Tyresö.

Hon debuterade i de svenska TV-serierna Varuhuset och Lorry på 1980-talet. Sedan dess har hon medverkat i en mängd TV-serier och filmer, både i Sverige och Norge. Trolösa, med Liv Ullmann i huvudrollen, är förmodligen hennes mest kända roll (2000).

Dag och Natt och Himlens Hjärta regisserades båda av den danske filmaren Simon Staho, för vilken hon nominerades till Guldbagge Award för bästa kvinnliga huvudroll.

Sedan år 2000 är Endre gift med den svenske regissören Richard Hobert. Skådespelerskan Thomas Hanzon, som hon tidigare var gift med, är pappa till hennes två barn. Lena Endre är skdespelare och regissör, ​​och hon ingår i Dramatens välrenommerade skådespelare.

Han fick sin formella utbildning på Stockholms Teaterhögskolan. Fram till slutet av Dramaten 1987.

Lena Endre Ung
Lena Endre Ung

Hedda Gabler, Lorry, Den of Good Will, Hedda Gabler, Jerusalem och Spring for Life, för att nämna några filmer och tv-framträdanden som vi har haft nöjet att se henne i.

Ongat, Fedelsedagen, Trolöse för vars skull hon fick en Guldbagge. Alla vi älskar Alice, Coacherna, Skumtimmen och Stieg Larsson-trilogin och Wallander-filmerna. 2012 spelade hon tillsammans med Brad Pitt i den amerikanska filmen Mästaren.

Lena har medverkat i en rad Dramatiska uppsättningar, bland dem Maria Stuart, Lång dags skräck mot natten och Chéris död.

Amanda Ooms monolog Tla mod, Jonas Bruns Skuggland och The Nether av Jennifer Haley har alla producerats av henne på Dramaten som exekutiva producenter.


Som ett resultat av sitt arbete med de svenska tv-programmen Varuhuset och Lorry på 1980-talet tog Endre examen från Stockholms scenhögskola 1986. Eftersom hon identifierade sig alltför fullständigt med sin karaktär i Varuhuset tvingades hon lämna kasta.

Kungliga Dramatiska Teatern rekryterade Endre 1987. När hon var yngre dök hon upp i en liten roll i filmen The Inside Man från 1984.

Sedan dess har en rad tv- och filmroller följt, mestadels i Sverige och Norge.

Hon är känd för sina roller som Katarina, Wallanders kärleksintresse i den andra tv-serien med samma namn och i Liv Ullmann-filmen Trolösa (2000).

Enligt citaten ovan, För sina roller i de danska regissörerna Simon Staho-filmerna Dag och Natt (2004) och Himlens Hjärta (2008) nominerades Endre till Svenska Film- och TV-akademins pris “Guldbagge”

för bästa kvinnliga huvudroll. [obligatoriskt citat] The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire och The Girl Who Kicked the Hornets’

Nest (båda 2009) är tre filmer baserade på den självbetitlade trilogin av Stieg Larsson-böcker där Endre spelade karaktären ” Erika Berger,” redaktör för den fiktiva undersökande tidskriften Millenium.

Lena Endre Ung

Laura Dern och Amy Adams var hennes medskådespelare i Paul Thomas Andersons The Master, där hon gjorde sin engelskspråkiga filmdebut tillsammans med Joaquin Phoenix.

Ett pris för bästa kvinnliga biroll och bästa kvinnliga huvudroll tilldelades Lena Endre av Svenska Filmakademin (“Guldbaggen”), och hon var värd för samma prisutdelning 2006.


Hennes föräldrar är Beryl (född Forsman) och Ants Endre, och hon har två bröder. Hon växte upp i Härnösand, ngermanland, och Tyresös Trollbäcken innan hon flyttade till Lidingö.

När hon arbetade i en skivaffär började hon på amatörteater och studerade marinbiologi; hon hoppade av college för att fortsätta denna karriärväg.

1979 var hon medlem i Teater Sputnik och Inge Waerns Teaterstudio teatergrupper. Hon blev inskriven på Scenkonsthögskolan i Stockholm 1983.


Som skådespelerska har Lena Endre vunnit en “Guldbagge” (svenskt biopris) för bästa kvinnliga biroll (1997) och för bästa kvinnliga huvudroll (2000) samt varit värd för samma utmärkelser i 2006.


1997 och 2000 vann Lena Endre en “Guldbagge” (svenskt filmpris) för sitt arbete som biroll respektive som huvuddam, och 2006 fungerade hon som awa

Lena Endre Ung
Lena Endre Ung

By sehzuka