Sun. Oct 2nd, 2022

Laleh Pojkvän /\ Laleh Pourkarim är en musiker, sångare, kompositör, producent och skådespelare som är född i Iran men uppvuxen i Sverige.

Laleh Pojkvän
Laleh Pojkvän

Han är känd för sitt arbete i båda länderna. Hans riktiga namn är Lleh, men han föddes den 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali, Iran.

Hans artistnamn är Laleh. Å andra sidan känns han mest igen på sitt artistnamn.

När hon var tio år gammal ryckte hennes familj upp och flyttade till Sverige, och hon har inte bott någon annanstans sedan dess.

Förutom att ha samlat på sig en massa priser som årets nybörjare fick hon tre Grammisar för sitt arbete åren efter publiceringen av hennes första album 2005.

Dessa utmärkelser delades ut som ett erkännande av hennes arbete. Ett antal utmärkelser i årets nybörjarkategori tilldelades henne också.

Hon var med i den andra säsongen av tv-serien So Much Better, som sändes 2011, såväl som året som omedelbart efter den, som var 2012.

Albumet Sing, där hon medverkade som artist, har fortsatt att få uppskattning från kritiker runt om i världen samt utmärkelser från näringslivet.

Laleh, som bara var 18 år när hon gjorde sin skådespelardebut, dök upp i biljettkassan Jalla! Jalla! regisserad av Josef Fare.

Det är också den enda filmiska delen hon någonsin har haft. Efter ytterligare fem år släppte hon äntligen sitt första album. Låten “Live Tomorrow” av Her dominerade ett antal listor under en avsevärd tid.

Det första albumet ‘Laleh’ belönades med tre Grammisar, vilket är en otrolig prestation. Dessutom hade artisten framgång i TV4:s musikprogram Så mycket bättre år 2011.

Hon har haft ett antal singlar på listorna, vilket gör henne till en av de mest framgångsrika sångerskorna i Sverige.

Hon ryckte nyligen upp sitt liv och flyttade till Los Angeles, Kalifornien, i USA, där hon nu skapar musik för andra artister.

Laleh känner att det faktum att hon har ett jobb i Los Angeles är den främsta anledningen till att hon fortsätter att bo där,

trots att hon har kallat staden sitt hem i ett antal år vid det här laget. Att vara en kvinnlig producent skiljer dig från resten av flocken.

Laleh hävdar att många musiker blir förvånade när hon spelar låtarna för dem och de upptäcker att hon har skrivit, producerat och framfört alla instrumenten i låten.

Laleh Pojkvän

I boken “You have to move” av Annah Bjork beskriver många kapitel Lalehs yrkesliv i Los Angeles och visar hur hon kämpade sig till toppen av sitt område.

”När de träffar en ny kund får Lalehs medhjälpare Gustaf fortfarande handslag hundra procent av gångerna, även om detta nummer inte har ändrats.

Varje omständighet får alla att tro att han är Laleh, programmets producent.

“De tittar på honom som om jag inte var där,” sa hon. Laleh, en karaktär i Björks bok, citeras för att säga: “Det behöver inte vara han, det är som om de tar tag i närmaste hane i studion och antar att han är producenten.

Förutfattade meningar är så kraftfulla att även när jag förklarar att jag är producenten tar det tid för folk att acceptera.”

Namnet på Lalehs sjunde studioalbum är fortfarande en noga bevarad hemlighet, men musikern har redan delat med sig av spåren “Knock knock” och “Tack forlt” innan skivan publicerades.

Sångerskan uttrycker sin uppskattning för sina föräldrar och för själva livets gåva i en intervju som publicerades i “Söndagsintervjun i P1”.

När Laleh Pourkarim bara var ett år gammal tog hennes föräldrar henne och flydde med henne från Iran. Efter att ha tillbringat en tid i Minsk tog de sig så småningom till Sverige.

Hon tillbringade många av sina pauser i Sverige i musikrummet, där hon provade vart och ett av instrumenten, där började Laleh Pourkarims kärlek till musiken utvecklas.

Hon hade sin första erfarenhet av att uppträda på scen när hon gick i sjuan för en musiktävling.

Hon vann till slut i tävlingen, och kort därefter började hon skriva sina alldeles egna låtar och bilda sina alldeles egna band.

Pourkarim deltog i ett antal band när han gick på gymnasiet i Göteborg och redan då fanns den lockande möjligheten att komma in i musikyrket på en mer seriös nivå.

Under tiden som hon var i Hammarkullen var hon en aktiv deltagare i de bredare festligheterna som omgärdade Hammarkullekarnevalen.

Laleh Pojkvän
Laleh Pojkvän

Hon gick på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, Sverige, för sin gymnasieutbildning och deltog i skolans musikprogram.

By sehzuka