Tue. Sep 27th, 2022

Jonas Jonasson Författare /\ Pär-Ola Jonas Jonasson, i Växjö, är en svensk journalist och författare.

Jonas Jonasson Författare
Jonas Jonasson Författare

Jonassons andra roman, Analfabeten som kunde räkna , kom ut i september 2013 och kom direkt in på andra plats på den svenska försäljningslistan och kort därefter på första plats i Tyskland och Schweiz .

Romanen Analfabeten som kunde räkna passerade på kort tid hösten 2013 en miljon tryckta exemplar.

2015 följde Jonasson upp med Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan fiende) (liksom en och annan fiende). Med den passerade hans tre första böcker femton miljoner sålda exemplar (2018). (2018).

Jonassons fjärde roman, Hundraåringen som trodde att han tänkte för mycket, är en fortsättning på debutromanen.

Den publicerades sommaren 2018, först i Nederländerna (juli), sedan Storbritannien (augusti), Sverige (augusti) och Tyskland (oktober) (oktober).

Den femte romanen kom 2020, under titeln Hämnden är ljuv AB . Boken handlar om en konsthandlare, en dotter och en medicinman.

Jonas Jonasson fick ett magnifikt genombrott med “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Men parallellt med framgångarna parerade han en trasslig familjesituation – och har ordnat sitt liv i en okonventionell triangel. Nu har han hittat en tandhygienist som låter honom nosa och livet har landat ganska bra överlag.

Jonas Jonasson debuterade på Piratförlaget hösten 2009, men efter fem böcker byter han nu förlag. Han har skrivit på ett avtal om tre böcker med Polaris.

– Polaris är ett ungt och offensivt förlag med mycket erfarenhet innanför väggarna. De tror på bokens framtid, de tror på mig – och de har ett internationellt perspektiv.

I dem får jag ett förlag som kan göra mig starkare både hemma och runt om i världen, säger Jonas Jonasson i ett pressmeddelande från Albatros Agency.

Den första romanen om Polaris är planerad till hösten 2022 och är en subtil och varmt humoristisk berättelse som tar läsaren på en roadtrip genom världspolitiken – från Sovjetunionens kollaps till den samtida globala korruptionen.

– Jonas Jonassons författarskap är unikt genom hans självklara berättarauktoritet, uppbyggd av ett bildat öga och en osviklig känsla för vältajmad humor.

De hyllningar han får runt om i världen är legitima och förstärker hans särställning.

Jonas Jonasson Författare

Att han dessutom har en läsekrets som skär genom folkskikten och åldrarna är en dröm för ett förlag att klara sig och försöka bredda sig ytterligare, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.

Sommaren 2011 var Jonas Jonasson programledare för Sommar i P1 och i december samma år medverkade han i SVT:s program Sommarpratarna . Sommaren 2012 var han tillfällig krönikör på tidningen Expressen .

Jonasson är en uttalad supporter till fotbollsklubben Östers IF från Växjö.

Succédebuten Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009) är en av de mest sålda böckerna genom tiderna i Sverige och den har även filmatiserats med Robert Gustafsson i huvudrollen och regisserad av Felix Herngren.

Sedan dess har Jonasson gett ut ytterligare fyra romaner på Piratförlaget, senast Hämnden är ljuv AB (2020). (2020). Han ges ut i 46 länder och böckerna har sålts i 17 miljoner exemplar.

Men nu är det dags för ett nytt kapitel och ett nytt förlag för Jonas Jonasson, tolv år efter debuten.

Efter språkstudier vid Göteborgs universitet blev Jonasson journalist på Smålandsposten i Växjö och senare Expressen.

1996 startade han det senare framgångsrika medieföretaget OTW , men drabbades på 2000-talet av en svår utbrändhet och tvingades lämna sitt gamla liv efter 20 år i mediebranschen.

Han sålde sedan sin egendom och sin verksamhet och flyttade till den schweiziska kantonen Ticino.

Han bodde där till 2010 och skrev samtidigt romanen han under många år velat få en möjlighet att förverkliga – Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann .

Denna hans debutroman gavs ut 2009 på Piratförlaget . Romanen blev 2010 års mest sålda bok i Sverige, alla kategorier. 2011 var boken fortfarande Sveriges mest sålda roman.

Under 2018 översteg den totala upplagan en miljon exemplar i Sverige, 4,4 miljoner i Tyskland och ytterligare fyra miljoner i resten av världen.

Boken har sålts till 45 länder/språkområden (2018). (2018). Det har också blivit ett brädspel.

Jonas Jonasson Författare
Jonas Jonasson Författare

2013 blev historien också en av de dyraste svenska långfilmerna någonsin och filmen med samma titel slog det moderna svenska publikrekordet vid premiären på juldagen 2013 med Robert Gustafsson i huvudrollen och regisserad av Felix Herngren .

By sehzuka