Tue. Oct 4th, 2022

John Hron Död /\ John Antonin Fritz Hron var en svensk pojke som mördades av en grupp svenska nynazister natten mellan den 16 och 17 augusti 1995 vid Ingetorpsjön i Västra Götaland. Hans död inträffade natten mellan den 16/17 augusti.

John Hron Död
John Hron Död

John Hron, då 14 år gammal, campade vid sjön Ingetorps tillsammans med sin vän Christian, som var ett år yngre än John, på kvällen den 16 augusti 1995.

Johns föräldrar var från Tjeckien. Pojkarnas frid krossades när fyra unga nynazister i åldern 15 till 18 år misshandlade och misshandlade dem grymt.

Under händelsen knuffades John i vattnet och han simmade till mitten av sjön för att skydda sig från mer tortyr. Nynazister gjorde ett försök att lura honom tillbaka till kusten.

De hotade att döda Christian om John inte kom tillbaka, och de fick Christian att ringa honom mot hans vilja. Efter det gick John tillbaka till kusten. Där fortsatte nynazisterna sin tortyr tills John svimmade av de slag som de gav honom.

Nynazisterna hävdade bland annat att de sparkade John i huvudet upprepade gånger och oavbrutet under en period av sju minuter.

De kastade John i havet när han fortfarande var medveten men medvetslös vid den tiden. Medan de såg honom drunkna rullade de cigaretter under tiden.

Christian kunde undkomma situationen och återvände hem genom att lifta. Det var redan för sent för John Hron när han kom hem och rapporterade vad som hade hänt till myndigheterna. Hans rättegång varade i en hel timme.

1995 blev deras son, John Hron, offer för ett avskyvärt mord. Föräldrarna, Tony och Marie-Louise, var eftertraktade från Sveriges skolor under ett antal år efter deras barns examen:

Alla önskade att de skulle komma och prata om hur man kan ta sig loss från våldets cirkel. Men hur förändrade deras engagemang dem som individer?

Tony kommer till insikten att även om vi kanske har försummat våra mest grundläggande krav, så gjorde vi det eftersom det var avgörande för vår förmåga att överleva. Han säger: “Jag var på gränsen till att bli helt galen!”

Det var i april 2002, så det hade gått nästan sju år efter att John gick bort. Paret Hron skulle hålla en av många hundra föreläsningar mot ungdomsvåld på en skola.

i Skne och de var på väg dit. Medan detta pågick fick mormor en ny stroke eller hjärnblödning. Den dagen fick de helt plötsligt känslan: “Nog är nog.”

Det var i april 2002, så det hade gått nästan sju år efter att John gick bort. Paret Hron skulle hålla en av många hundra föreläsningar mot ungdomsvåld på en skola .

i Skne och de var på väg dit. Medan detta pågick fick mormor en ny stroke eller hjärnblödning. Den dagen fick de helt plötsligt känslan: “Nog är nog.”

Han tvingades till slut att säga dessa saker efter att ha blivit hotad vid flera tillfällen.

Enligt vad Johns pappa, Antonin Hron, berättade för GT tidigare, vittnade rättsläkaren vid rättegången att hon aldrig sett något liknande och att det verkade som om John hade blivit påkörd av ett tåg. Hon tillade att hon aldrig sett något liknande.

Det fastställdes att fyra nynazister var ansvariga för mordet, och alla fyra befanns skyldiga till flera anklagelser.

Den unge mannen, då 18, som var ledare för attacken befanns skyldig till mord samt olagligt tvång och fick åtta års fängelse. En 15-årig pojke befanns skyldig till mord och dömdes till fem års fängelse.

Dessutom fick två andra personer, en 17-åring och en 18-åring, vardera tio månaders fängelse och fyra månaders fängelse för sin inblandning i den fruktansvärda misshandeln.

Den 16 augusti 1995 campade John och hans yngre resepartner Christian vid Ingetorpsjon, som ligger utanför Kungälv.

De hör andra närma sig och ser sedan fyra unga nynazister komma till synen. Åldrarna på de unga som visades där varierade från 15 till 18 år.

John gick på samma gymnasieskola som den här pojken som var 15 år. 15-åringen hade skapat sig ett rykte på skolan och som ett resultat var många människor livrädda för honom.

Den unge mannen, som bara är 15, uppgav i sitt uttalande att han hade “skrämt praktiskt taget varenda jävel i skolan”.

Vid ett tillfälle hade John och 15-åringen blivit motståndare, och konflikten hade eskalerat till den grad att den yngre pojken hotade att döda John.

När gruppen unga nynazister anlände till sjön började 15-åringen och två av hans vänner omedelbart att brutalt slå John Hron. De ville att John skulle erkänna att han beundrade nazister, men han avslog deras begäran.

John Hron Död
John Hron Död

John kunde komma ifrån sina angripare och simma hela vägen till mitten av sjön medan de fortsatte att slå honom. John svarade inte när nynazisterna skrek åt honom

att återvända till gruppen efter att han hade lämnat. Nynazisterna tvingade sedan Christian, en av Johns allierade,

att skrika över vattnet att om John inte återvände skulle han bli mördad genom att bli slagen till döds. John ringde efter hjälp och började simma mot kusten.

Så fort han kom till land började misshandeln, och de slutade inte förrän de gjorde honom medvetslös. Vittnesmålet innehöll ett antal uttalanden från nynazisterna,

en av dem uppgav att de sparkade honom i huvudet i cirka sju minuter. Efter att de hade misshandlat John, dumpade nynazisterna honom.

i sjön och körde iväg. Även om John hade varit vid liv när han kastades i sjön sa rättsläkaren i sitt uttalande att det var högst osannolikt att han skulle ha överlevt skadorna han ådrog sig från att ha blivit .

misshandlad även om han hade varit vid medvetande då. Ett av vittnesmålen hävdar att John fortfarande skulle ha levt vid den tiden. Christian, en vän till John, liftade tillbaka till Johns hus och meddelade myndigheterna.

Hron slog läger vid sjön Ingetorpsjon på kvällen den 16 augusti 1995 tillsammans med sin yngre kompis och granne Christian. De två männen fiskade.

Å andra sidan fanns det också fyra ungdomar som identifierade sig som nynazister och varierade i åldern från 15 till 18. Hron gick i samma skola som 15-åringen,

och många av eleverna där var livrädda för de 15 -år gammal. Den unge mannen, som då var 15 år, uppgav i sina bevis att han “

skrämde praktiskt taget varenda jävel i skolan”. Hron och pojken som var 15 vid den tiden hade utvecklat en fientlig relation under hela läsåret.

Det hade kommit så långt att den unge mannen, som bara var 15 år gammal, hade hotat att döda Hron.

När nynazisterna anlände till sjön började 15-åringen och två av de andra nynazisterna omedelbart att attackera John Hron med våld.

De ville att Hron skulle erkänna att han beundrade nazister, men han var ovillig att göra det. De slog och sparkade honom, men han fortsatte att vägra att följa.

Hron kunde komma bort från sina angripare och simma ut till mitten av sjön medan de slog honom. Därefter skrek nynazisterna åt Hron att återvända,

men han svarade inte på deras uppmaningar. Nynazisterna tvingade sedan Christian, en av Hrons medkamrater, att förkunna att.

om Hron inte återvände skulle de döda honom genom att slå ihjäl honom. Efter det gav Hron ett svar och simmade tillbaka.

När han väl kom till platsen misshandlades han svårt tills han svimmade. Ett antal av nynazisterna vittnade bland annat om att de sparkade honom i huvudet i nästan sju minuter.

Hron kastades i sjön av nynazisterna när de hade slutat överfalla honom. Det sades i ett vittnesmål att Hron fortfarande levde vid den aktuella tidpunkten,

men rättsläkare konstaterade att även om Hron hade varit i livet vid den aktuella tidpunkten är det högst osannolikt att han skulle .

John Hron Död
John Hron Död

ha överlevt de skador han fick till följd av detta. av misshandeln. Hrons vän Christian tog en tur hem med en främling och meddelade myndigheterna.

By sehzuka