Tue. Sep 27th, 2022

Johannes anyuru fru /\ Ursprungligen från Bors flyttade Anyuru till Bors. Båda hans föräldrar är invandrare; hans pappa är från Uganda och mamma är svensk.

2003 släpptes hans debutdiktsamling, Det är bara gudarna som är nya (Only the Gods Are New). Invandrarsamhällena som porträtteras i denna diktsamling av Anyuru ställdes mot bakgrund av Homers epos Iliaden. Var Anyuru tillbringade sin barndom, på Mörners väg i Växjö, nämns ofta i hans skrifter. Det kritiska mottagandet av hans bok har gjort jämförelser med både verk av moderna svenska poeter som Göran Sonnevi och Tomas Tranströmer och musiken från 1980-talets rapgrupp The Latin Kings. En nära väns död i cancer gör Anyurus andra diktsamling, Omega, till en betydligt dystrare läsning. Städerna inuti Hall, Anyurus tredje samling, släpptes 2009 och skildrar en övergiven social och politisk miljö. Tyvärr vet vi ingenting om hans fru.

Fakta och bio om Johannes anyuru fru

  • diktsamlingen “Det är bara gudarna som är nya” var en debut 2003.
  • En storm kom från paradiset” var en stor bästsäljare 2012.
  • Den berättar historien om hur hans far lämnade Zambia för att börja ett nytt liv i Sverige.
  • Flera gånger nominerad till Augustpriset; vann den 2017 för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.
  • Aktuellt: “Strömabbrottets barn”, en uppsatssamling.
  • Konst, konflikt och fred: skrifter från 2010 till 2018.
  • En filmatisering av “De kommer att drunkna i sina mammors tårar” är också under produktion.
  • Bara lite kärlek blomstrade i mig igår kväll.
  • Eller, förvisso, helt hänförd är ett bättre sätt att uttrycka det.


Författaren Johannes Anyuru höll en diskussion på Växjö stadsbibliotek om sitt arbete, bland annat romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som är aktuell för pris denna månad.Ett par tanter längst bak i publiken skriker att mikrofonen han har på sig inte hörs korrekt (varför brukar de värsta åhörarna sitta bak?)och det blir en kort paus medan ljudet justeras.Innan Anyuru kan återuppta där han blev avbruten – barndomen i Araby i Växjö, där han bodde från sju års ålder till arton års ålder – byts mikrofonen lätt.


Det var härligt att höra honom berätta om den gången han insåg att han ville bli poet.
Katedralskolan var där han lärde sig svenska av sin lärare Sture.När Anyuru bläddrade i en skolantologi stötte han på ett avsnitt märkt “Underground-poesi” som väckte hans intresse.För, precis som de flesta i hennes ålder, längtade Anyuru efter att slå till på egen hand.
Hiphopgruppen han och kompisen Martin var med i hette Red October, efter den klassiska filmen Jakten på Red October.


Som ett resultat av hennes fars tragiska tidiga uppväxt och att han skickades i exil direkt efter att ha avslutat sin utbildning för sitt ideala jobb, upplevde Anyuru också en känsla av planlöst raseri (något Anyuru skriver om i sin roman En storm kom från paradiset).Anyuru gjorde dock denna upptäckt av poesi när han satt i klassen.Allen Ginsberg, en poet från beatgenerationen, skrev en dikt vars sårbara replik “Jag gråter för att jag inte hittar de lämpliga orden” slog an och lämnade ett bestående intryck.


Det vill säga, Anyuru hade rätt i sin egen vetskap om att det finns något bortom materien, det immateriella.Om du tränar dina ögon att leta efter det som inte finns, kommer du att börja uppskatta de små sakerna i livet som verkligen betyder något.Det är ungefär vad Johannes Anyuru berättade för oss om det som hände.En fantastiskt gripande och härlig berättelse.

Johannes anyuru fru

By sehzuka