Tue. Sep 27th, 2022
Hur Gammal är Ola Salo
Hur Gammal är Ola Salo

Hur Gammal är Ola Salo /\ Ola Salo var Arkens sångare och frontfigur mellan 1991 och 2011, och hon gillade att provocera och balansera på klippkanten.

Alla Olas familjemedlemmar är bekymrade över honom när han i sommar reser till Diggiloo-turné i Sverige med sin frukt och två döda kroppar.

Sedan dess har han arbetat med musiker från shower som Jesus Christ Superstar och Hedwig and the Angry Inch. Ola medverkade även i “Så mycket bättre 2014” och “Stjärnornas Stjärna” på TV4 i vår tid. Dessutom har Diggiloo gjort debut.

I ljuset av min senaste exponering för en större publik i år är detta perfekt för mig. Tills dess skulle jag vilja testa nya markörer och nya genrer, som i Stjärnornas stjärna, då jag fick sjunga i helt nya genrer.

Ola och Lear säger att alla höga ljud var opera. Det senaste året har han besökt Diggiloos alla artister, och han är fast besluten att få David Lindgrens röst att leva ännu mer än han redan har gjort.

– Vi har mycket att prata om, och vi är säkra på mycket av det. Vi är båda medlemmar av en presbyteriansk familj och har ett stort antal syskon —

David har sex och jag har sju. Jag är mycket äldre än min Syskon, och det förefaller mig som om sladdbarns liv kan passa dem bra. Ola suckar och skrattar, “Det låter riktigt bra i mitt öra i det här fallet, jag har inte vaknat.”

Judith och Miriams barn Judith och Miriam har alltid passat honom naturligt.

— När jag är runt min familj är jag bra på att visa showen och mitt ego på ena sidan av rummet. Vid det här laget kommer det att bli mycket uppståndelse och transport.

Men att ha en balans – med säkerhet, auktoritet och förmåga att sätta gränser – är viktigt. De flesta tror att jag kan vara lite överbeskyddande mot barn, men min mamma tror att jag skriker på dem hela tiden för att jag är rädd för dem, hehe.

Ola föddes i Avesta, men hans familj flyttade till en liten stad utanför Växjö när han var två år. Pappa Lars arbetade som ledare och missionär medan hans fru Birgitta var sjuksköterska.

Pappa var den första person jag såg som någon som gick till jobbet varje dag med det uttryckliga syftet att avslöja sina egna brister för en större publik samtidigt som han framhöll sig själv som en förebild.

När jag var liten minns jag att jag brukade ägna mycket tid åt att tänka på min pappa. Hur kunde jag överhuvudtaget bli imponerad av någon som talade så mycket om Jesus?

Är det möjligt att jag kan vara Jesus? Det tar mycket tid och ansträngning för barn att förtjäna sina äldres respekt när de blir äldre.

– Det var fantastiskt att katedralen bjöd på musik, religion och historia, allt på ett och samma ställe. Som barn minns jag att jag tänkte att det blåste otroligt mycket där borta. Dessutom, eftersom det inte fanns mycket att göra i Rottne, kunde jag använda min egen fantasi och kreativitet

Under konserten kom jag till insikten att jag inte hade övergett mina förfäders religiösa övertygelser, utan att de hade format mitt förhållningssätt till att förlänga mitt liv.

Hur Gammal är Ola Salo
Hur Gammal är Ola Salo

Vad var din familjs och det lilla kontorets reaktioner när du kom ut som bisexuell?

När jag var i mina tidiga tonåringar hade jag ingen aning om att jag någonsin skulle kunna bli en mördare, så jag bodde aldrig i Rottne.

Mamma och pappa var lite nervösa, men vi hade fortfarande en bra relation eftersom vi alltid hade en bra kontakt.

– Vi hade en roman från 1998 och var så nära våra vänner att vi inte ville fortsätta. Som ett resultat var vi de bästa lagen i ligan och var de bästa i världen under ett helt år.

När vi hade andra relationer insåg vi att det alltid var ett problem, och vår vänskap utvecklades till kärlek. Efter att ha lärt oss om varandra innan jag blev känd kunde vi se varandras snurriga sidor när vi var tillsammans.

Vad betyder det för dig att du har både ett boende i Malmö och ett boende på marken idag?

Sammantaget är det en underbar sak att ha kontrast och växelspelet. Av en specifik anledning behöver jag få all information jag kan från staden för att senare kunna ta den till landet, där jag kommer att vara kreativ och kunna skapa.

Jag är inte säker på att jag kan lita på mig själv att lämna landet utan stillhet och säkerhet. Det är till exempel meditativt att föreställa sig att man sitter i en stol, tittar upp i taket och lyssnar på fåglarnas kvittra.

Bockstensmannen (kvarlevorna av en man från ca 1350–1370 som hittades i Hallands mosse) var så liten att man var bunden till honom, enligt vad jag läst. Har allt äntligen blivit av nu?

Ja, men när jag var barn var jag mest orolig. – Haha, ja, självklart. Jag såg honom och han var den minst attraktiva personen jag någonsin träffat. Jag hade en bok om svensk historia där det fanns en stor bild av någon som jag inte kunde sluta tänka på.


September månad, 2018. Medellderna, som inte har skrivit en hit på många år, är instängd på Rondo av en trappa. Hon är redo att torteras. Han stirrar på sin leopardhuda Iphone som han tänker använda på morgonen.

En hektisk dag kom nyheten att Ola Salo kommer att ha premiär för It Takes a Fool to Remain Sane på Rondo i januari. Förutom alla de ursprungliga Ark-troopers är Han överlycklig och lite lättad över den positiva responsen han har fått.

Hur som helst har The Ark varit på världens radar de senaste tio åren, och nu går bandet och dess frontman upp på scenen för att framföra sina mest kända låtar. Vad hände med hela vännens namn?

– Han väntar tills han får lite ljus över ämnet. Mitt barndomsminne är en dragshow med en vintage underklädesmodell som gör en backflip och sedan brister ut ur Mustang Sally när publiken drar på en planka. Men jag trodde att det fanns anledningar till att jag inte kunde lyfta blicken från bilden.

Krogshowen har blivit en konsertupplevelse som måste ses på en scen som rör sig snabbt, och jag har noterat att hela fenomenet genomgår en betydande förändring i linje med mycket annat i musikbranschen.

Du lyssnar på hårdrocksband på radio, du lyssnar på seriösa singer-songwriters på radio, du lyssnar på…

Hälsningar från Diggiloo-turné, Salo!

Oliver Stones film om The Doors, som han såg i Växjö, övertygade honom om att bli en heltäckande rockstjärna.

Ett band som heter The Ark bildades med hjälp av andra smländska bondtjuvar och ett par messiaskomplexa medlemmar, och han blev en uttalad bisexuell androgyn folkfigur som förutspådde queerteori från scenen mellan alla hits.

Hur Gammal är Ola Salo
Hur Gammal är Ola Salo

By sehzuka