Tue. Sep 27th, 2022

Georg Riedel Familj /\ På flykt från nazismen kom han till Sverige när han bara var fyra år gammal. Än idag förknippas Astrid Lindgrens barnvisor med Georg Riedel som symbol på grund av de sånger som han gjort kända via sina sånger.

Georg Riedel Familj
Georg Riedel Familj

DN Sondag har precis kommit i kontakt med en jazzmusiker och kompositör som är 78 år och menar att hans liv inte har varit fyllt av annat än lycka.

Ungdomarna kan så småningom passa in i Idas sommarvisa: Man ska inte räkna med att det blir sommar… Blomningssäsongen har sjungits och avslutats, rektorn har hållit sitt tal för länge och blomningssäsongen är över.

De satte den första takten ut ur kyrkan eller auditoriet och in i det till synes oändliga sommarlovet innan den sista tonen ens har spelat klart.

De vuxna hänger runt ett tag, ögonen kanske blir lite glittrande. Tonerna väcker många olika minnen och känslor. Det är fantastiskt att ha ytterligare ett år bakom oss.

Men för det lilla barnet Georg var det väl värt möjligheten att hans liv kunde avbrytas precis när det började.

Han föddes år 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien, i staden som var känd som Carlsbad för tysktalande men som nu är känd som Karlovy Vary för det tjeckiska folket.

Båda hans föräldrar var läkare; hans far var barnläkare och socialdemokrat, medan hans mamma var barnläkare och jude.

När Hitlers soldater marscherade in var det en del av uppbyggnaden som ledde fram till andra världskriget, och det var en kombination som var särskilt olycklig.

Fadern varnades av bekanta som, det visade sig, verkligen var nazister och inte hade någon aning om vad som var på väg att hända.

De meddelade att det skulle vara i ditt bästa intresse att lämna området omedelbart och sa att “annars kan något obehagligt hända.” Enligt Georg Riedel var det bra att säga i den meningen att det räddade hans liv.

Georgs födelsedag är den 8 januari 1934, vilket gör hans nuvarande ålder 86 år gammal. Trots att han föddes i Karlovy Vary i dåvarande Tjeckoslovakien, är han nu bosatt i centrala Stockholm. Han föddes i dåvarande Tjeckoslovakien.

Sarah Riedel är ett välkänt namn i den svenska musikscenen som sångare, artist och låtskrivare. Jazz och musik är hennes främsta koncentrationsområden.

Georg Riedel Familj

Och Sarah, som egentligen är Georgs dotter, för familjetraditionen vidare genom att gå i sin pappas fotspår.

Resan till Sverige som Georgs pappa tog några månader tidigare för att göra i ordning saker till familjen var väl värt det. Följande är ord av Georg Riedel:

“Vi reste sedan genom Polen, Baltikum och Finland, där vi ständigt granskades av trupper.” Resan tog ett par dagar att genomföra.

Min mamma hade inga pengar kvar när vi kom till Helsingfors och det var dags att boka ett fartyg till Sverige.

Hennes tillstånd var ett tillstånd av extrem utmattning och desperation. Vi tvingades åka till Sverige eftersom kaptenen .

förbarmade sig över henne och instruerade sin besättning att lokalisera en ledig hytt åt oss. Tack och lov tyckte han synd om henne och tog åtgärder.

Det är troligt att beslutet som höll dem vid liv var att överge sin hemstad. På grund av den efterföljande förföljelsen och dödandet av judar under andra världskriget,

klarade ingen av hans mors släktingar som stannade i landet genom kriget vid liv. Riedels föräldrar hade för avsikt att gå tillbaka till sitt gamla hus efter kriget,

men Riedels far, som var sudettysk, hade förlorat sitt medborgarskap i Tjeckoslovakiska republiken. Att Georg Riedels mamma var judisk och hennes pappa var antifascist hjälpte inte situationen alls.

Enligt Georg Riedel, “då, när kommunisterna vann kontroll i Tjeckoslovakien, skulle pappa ha fått medborgarskap. Men vid den tiden ville föräldrarna av förståeliga skäl inte gå tillbaka.”

Till att börja med föddes Georg Riedel i staden Carlsbad, som idag ligger i Tjeckien. 1938 tog han och hans föräldrar vägen till Sverige för att undkomma det annalkande kriget.

Om de händelserna inte hade ägt rum hade han förmodligen aldrig korsat vägen med Astrid Lindgren, och ett antal kända låtar kanske inte har skrivits.

För det andra var Georg Riedel en jazzgitarrist och jazzkompositör till sitt yrke, och han hade aldrig skapat en barnlåt förrän en fruktansvärd händelse plötsligt ledde honom in på en annan väg.

När han omkom i en fordonsolycka hade vännen och kollegan Jan Johansson precis börjat komponera filmmusiken till “Här kommer Pippi Långstrump”. Strax efter ombads Georg Riedel att slutföra jobbet som hade påbörjats av hans kompis.

Georg Riedel Familj
Georg Riedel Familj

Jag hade många andra tankar. På grund av det faktum att vi var så goda vänner var det en jobbig och känslosam upplevelse att hantera Jans arv. Utöver det konstaterar Georg Riedel att det var en helt ny genre för honom att arbeta i.

By sehzuka