Mon. Oct 3rd, 2022

Erik Videgård Familj /\ Erik Tomas Kristoffer Videgrd är en svensk krögare och författare till kokböcker och andra böcker med anknytning till mat.

Erik Videgård Familj
Erik Videgård Familj

Han är mest känd för sin roll i att introducera det kinesiska Sichuan-köket i Sverige. Videgrds restaurang ligger i Strängnäs.

Efter att ha gått en tio veckor lång AMU-utbildning på restaurangskolan i Kristineberg och jobbat som statist i slutet av 1970-talet som smörgåsnörd på gamla Alexandra och som allround på Ostergoks fisk, började han sin karriär inom restaurangbranschen.

Mellan åren 1980 och 1984 hade han positioner som ljudtekniker med stämningsband som Ubangi, Reeperbahn och The Boppers. Han gav dock upp att turnera efter sina barns födelse för att göra karriär inom besöksnäringen.

Innan han fick jobb som servitör på Coq Blanc 1987 under Uno Hedmans ledning arbetade han som butler på Royal Viking Hotel och som servitör på restaurangen The Golden Peace.

Innan han befordrades till rollen som restaurangchef 1990 hade han befattningar där bland annat som förman och sommelier.

Restaurangerna East, Akvarium, Kallaren Diana och Coq Blanc (från 1996 Videgrd Restaurang Bar Deli) köptes från ägargruppen Scandic Hotels 1992 av Videgrd tillsammans med kompanjonerna Christer Andersson och Lennart Tengsved.

Utöver de listade restaurangerna var han delägare i så många som tio andra matställen, däribland Fjaderholmarnaskrog och En Halv Trappa Plus Ggard,

varav den sistnämnda var där han utökade det asiatiska koncept som han först presenterade på East.

Daniel, som nu betraktas som en av de mest prestigefyllda restaurangerna i St. Petersburg, var produkten av hans tre år långa arbete.

Poké-restaurangen Rebel kitchen, som ligger i Vallingby, har varit under hans ledning sedan 2016 och 2018 öppnade han Videgrd Restaurant i Sturegallerian, som specialiserat sig på japanskt och peruanskt fusionskök.

Kocken Erik Videgård, 61, ar sedan lange ett kant ansikte för svenska folket. Har lagat fantastiskt mat på stjarnkrogar och synts I tv-program som Kockarnas kamp och Nyhetsmorgon.

År 2017 blev det offentligt att Erik och ex-frun Kajsa Videgård, 56, valt att skilja sig efter flera år som gifta.

Under deras tid tillsammans som akta makar fick de två barn, Vilma och Max. Erik har aven en ytterligare dotter som heter Felicia från en tidigare relation.

Äktenskapet mellan 57-årige mästerkocken Erik Videgard och hans fru har slutat i skilsmässa.

Ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in gemensamt av paret i båda parters namn till Stockholms tingsrätt.

Tillsammans med sin fru Videgard, som också medverkar i årets säsong av “Kockarnas kamp” i TV4, har han två barn som är i tonåren. Dessutom har Erik Videgd en äldre dotter från ett tidigare förhållande med en annan kvinna.

Erik Videgård Familj
Erik Videgård Familj

Erik Videgard har valt att inte kommentera uppbrottet i deras förhållande.

Profilen “Kockarnas kamp” ansvarar för förvaltningen av ett antal välkända restauranger i Stockholmsområdet, bland annat Öst, Videgard och Akvarium. Utöver det är han författare till ett antal kokböcker som fokuserar specifikt på det asiatiska köket.

Han borjade sitt kafékall på en tio veckors AMU-utbildning på matskolan I Kristineberg och arbetade extra under den sista delen av 70-talet som en smorgåsnick på gamla Alexandra och som en allround på Ostergoks fisk.

MAFFIGT. Den stora lägenheten på Östermalm som Erik och Kajsa Videgard flyttade in i hade inte renoverats sedan 1970-talet när de först flyttade in där.

De använde en mängd olika färgburkar och lade ner mycket hårt arbete, men till slut lyckades de skapa ett hem för sin familj, sina vänner och sitt arbete.

Vid ytterdörren viftar Tango, en svart Briard som är 10 år, på svansen och ger oss en vänlig hälsning. Tillsammans med sin familj kallar Erik och Kajsa Vidgrd denna plats för hem

. Erik har en framgångsrik meritlista inom restaurangbranschen. Kajsa är egen företagare inom inredningsområdet. De delar båda intresset för design av interiöra utrymmen.

Lägenheten spänner över 185 kvadratmeter och innehåller sex separata rum. De har kallat denna plats för hem de senaste fyra åren.

Barnen Vilma och Max har varsitt rum bredvid varandra med ingång från den långsmala hallen som leder oss till lägenhetens mitt,

som består av umgängesplatsen, vardagsrummet och matsalen. Varje barnrum kan nås från hallen. Huset byggdes i slutet av 1800-talet och taket installerades på den tiden.

Författaren till en debattartikel som publicerades idag i Aftonbladet beskriver Erik själv och hans kamp mot strupcancer som spridit sig.

i hela kroppen (klass 3 på en 4-gradig skala). Många behandlingar har försökts, varav några inkluderar celldonationer, strålning, antibiotika, hemorragisk feber, sondmatning och, med hans egna ord, “outhärdligte pain.” Ingen av dessa har dock varit framgångsrik.

När Erik Videgrd fick beskedet från Forsakringskassan blev han helt förbluffad. Krogaren har inte rätt till penninglön vid oenighet.

De trodde att jag inte hade kunnat avsluta mitt senaste uppdrag på mer än ett kvarts år. Det finns dock inte ett adekvat botemedel mot sjukpenningproblemet i nuläget.

Trots detta visade det sig att så inte var fallet. Han erkänner fritt för journalisten som arbetar för lokaltidningen,

“Jag skulle ha blivit så överväldigad av läkarens besked att jag skulle ha sagt att jag skulle ha en dålig dag.”

Under denna process har det varit många tårfyllda ögonblick som det samarbete som har ägt rum, och det har varit många känslosamma timmar totalt sett.

Under det första avsnittet av det här avsnittet avslöjar Erik att han har kämpat mot halscancer under en tid.

Efter ett antal år fick han äntligen en diagnos, och den efterföljande behandlingen var omfattande.

Det fanns en kvävande effekt såväl som en cellgift. I ett försök att bevara tungan hölls käken så nära strålkällan som möjligt så länge som möjligt.

Efter avslutad behandling kunde tumören inte längre hittas. Problemen fortsätter dock att uppstå. Efter att ha kämpat i några minuter insåg Erik Videgrd äntligen att han bara kunde lyfta hakan några millimeter.

Läkarna har meddelat honom att hans käkben kommer att behållas medan det transporteras till operationssalen. Han tillbringar flera timmar åt gången i en tryckkammare för att utveckla deras utveckling snabbare. Ändå var det bara ett mindre hinder att övervinna.

Programmet kommer under beskyllning från tittarna efter ett inslag som anses ligga under genomsnittet.

Anledningen till detta är den dåliga hygiennivån som finns i köket.

Erik Videgrd, som är profilerad i “Kockarnas kamp”, gästade programmet som leddes av Jenny Alversjo i lördags. Nyhetsmorgon hade bjudit in honom som gäst. Planen var att han skulle laga lamm i studions kök.

Inslaget blev dock så småningom för mycket för några av tittarna. Omedelbart efter sändningen uttryckte ett antal tittare sitt allvarliga ogillande.

– Men bara så du vet, om du vill se, be kocken att ta bort sina ringar. På Facebooksidan för Nyhetsmorgon skriver en upprörd tittare att situationen är “fruktansvärt ohygienisk!!!”

Erik Videgård Familj
Erik Videgård Familj

… som varit sängbunden på grund av magsmärtor och elände, finner att han tappat aptiten helt.

By sehzuka