Tue. Oct 4th, 2022

Emma Frans Familj /\ Emma Maria Frans är både forskare och programledare inom medicinområdet i Sverige. Hon är baserad i Uppsala.

Emma Frans Familj
Emma Frans Familj

Hon är författare till artikelserien Vetenskapskollen för Svenska Dagbladet, där hon undersöker sanningshalten och vetenskapligheten.

i de berättelser som skapar rubriker och den forskning som är föremål för stort intresse. På sitt Twitterkonto delar hon med sig av sina tankar om nyheter av tveksam vetenskaplig kvalitet.

2017 erkändes hon som “Årets röst” och fick Stora journalistpriset som ett resultat av sitt arbete. Motiveringen till juryns beslut var följande:

“Eftersom hon tar kampen mot sakmotstånd på ett så tilltalande sätt och med vetenskaplig precision avslöjar nätverkets bestående lögner.”

Hon hedrades med titeln Årets pedagog samma år av Vetenskaps- och Folkbildningsförbundet “för sin förmåga att dela information på ett lärorikt och roligt sätt och skingra missuppfattningar och missförstånd om vetenskap.”

Hon hedrades med titeln Årets pedagog för andra året i rad 2019 “för sin kamp mot desinformation och sakmotstånd, bland annat via Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet.”

Hon fick en stroke när hon föddes, varför hon förlöstes med ett betydande snitt.

Hon fick diagnosen ett lätt fall av CP. Till sist blev det en plågsam förlossning som var helt oväntad. Under min intervju med Dagens Nyheter sa Emma att jag gav ifrån mig en känsla av extrem sårbarhet.

Även om hon har lite stelhet i ena fotleden, lyckas hon fortfarande gå i skolan, cykla, simma och träna fotboll. – Hon har blivit en ännu mer framträdande röst i förvirringen till följd av den mängd information som finns tillgänglig om covid-19.

Doktorn i medicinsk epidemiologi och specialist på coronaviruset vid Karolinska Institutet citeras regelbundet i media, både på tv och i tryck.

Hennes lättillgängliga sätt och skeva humor har blivit bekant för läsare och tittare, men vad vet de mer om henne?

Emma Frans Familj

Emma Frans blir mer erkänd som en framstående forskare av ett växande antal individer. I Svenska Dagbladet skrev hon en artikelsamling med titeln Vetenskapskollen,

där hon ifrågasatte sanningshalten och den vetenskapliga grunden för en mängd uppmärksammade nyheter och välkänd forskning.

Emma Frans hade en lärd uppväxt i Uppsala, där hon föddes. Det är hon som har karaktäriserat sin barndom som något av en berg-och dalbana. Emmas föräldrar separerade när hon var liten och båda arbetade inom psykologi.

Emma berättade i sin Sommar för P1 om hur hennes familj kommunicerade med varandra via brev medan hennes mamma hade problem med att betala hyran. Huset hade en mängd information och kuriosa, men dess finansiella innehav var inte lika starkt som övriga delar av fastigheten.

Jag hade mycket hellre haft ett hus med tomma böcker och stora pengakonton än det jag egentligen har. Hon sa i programmet.

att hon tyckte det var orättvist och förödmjukande att vår telefon var avstängd, särskilt med tanke på att en av hennes klasskamrater hade en pool i sin källare.

Emma och hennes man Hans har fostrat två barn, en dotter som heter Klara och en son som heter Valter.

När Emma födde Klara var det en ganska händelserik början på deras familjeresa. Läkaren försökte extrahera dottern med hjälp av en sugkopp;

detta gick dock inte som planerat utan resulterade istället i att ett katastrofalt snitt gjordes på Emma medan hon var under narkos.

Efter att Emma kom till hade hennes dotter redan svåra smärtor och behövde akut läkarvård på en intensivvårdsmiljö.

– Hon fick diagnosen ett lindrigt fall av CP. Det var ett utomordentligt utmanande arbete och förlossning, och saker och ting gick inte som förväntat. I en intervju med Dagens Nyheter avslöjar Emma att hon var en oerhört utsatt person.

Detta gjorde att Emma kände sig otillräcklig. Hon fortsätter att läsa tidningen:

Hon menar att även om det är äckligt att tänka på så ska kvinnor få få barn, och om de inte kan det ska de inte känna sig som hela människor.

Det konstaterades att Klara hade fått en stroke när en magnetröntgen gjordes på henne.

Trots skadans svårighetsgrad är barns hjärnor mycket formbara, så återhämtning bör vara möjlig.

När jag var i tjugoårsåldern var det mycket svårare. Det var både det ena och det andra som folk kallade mig.
Det kan vara svårt för andra att inse vad det är du gör. Vikten av mina egna erfarenheter tonades ner.

Emma Frans Familj
Emma Frans Familj

Under sommarpasset i P1:s presenterade Emma sin berättelse om hur hennes familj höll kontakten med hennes mamma via brev när hon gick igenom.

By sehzuka