Tue. Oct 4th, 2022
Elaf Ali Pojkvän
Elaf Ali Pojkvän

Elaf Ali Pojkvän /\ Elaf Ali får ont i magen när hon läser om mordet på en ung svensk kvinna av kurdisk härkomst av sin far i tidningen.

Hon har aldrig hört någon i Sverige prata om att någon annan ska få sitt liv inskränkt i samma utsträckning som hennes eget. Här publicerar vi ett utdrag ur Elaf Alis “Vem har sagt något om kärlek?”

Min kropp har börjat visa tecken på de blå märkena. Det görs fortfarande på årsbasis. En tjej i min klass lånade mig en rosa magenta tiara, och när jag tog på mig mina vita sneakers och en vit t-shirt kändes det som att jag kanaliserade Britney Spears från musikvideon “Baby”.

Under en liten period tyckte jag att jag var riktigt snygg. Min pappa märkte dock att jag hade visat min mage, och i hans värld har jag skämt över mig själv och min familj genom att bära treudden.

Jag tänker läsa vidare. Fadime var nästan tre gånger så gammal som jag och ändå hade hon inget att säga till om i hennes liv. I allmänhet skrämmer historien mig.

Första gången jag läste om någon annan som har samma problem som jag är det för att hon är död. Mördad av sin egen far. För att hon kände sig nedstämd.

Death on Fadime skakar hela Sverige. Media refererar till detta som ett “hedersmord”. Ordet “heder” har varit en del av mitt ordförråd ända sedan jag var liten. Dessutom hotar handskakningen mitt liv, men jag kan inte släppa taget. Jag har undersökt allt jag kan hitta på nätet om Fadime.

Jag har fått reda på att hon har varit med i media och har talat länge om sina omständigheter och de förväntningar som hennes familj har ställt på henne.

Efter att ha anmält sin bror för misskötsel har hon hållit sig till rätta under hela processen. Jag hittade en tidningsartikel från november 2001 som innehöll ett citat som hon gjorde på dagen för kungens kröning.

Vissa saker, som det faktum att hennes föräldrar inte tyckte att hon borde gå på college, fick mig att bli helt överraskad. Men i den större bilden av berättelsen känner jag mig som mig själv igen. Och Fadimes beslut ledde till slut till hennes död.

Jag kan helt enkelt inte ignorera det obestridliga faktumet att hon var i tjugoårsåldern. Hon var i tjugoårsåldern, men hon kunde inte leva det liv hon ville.

Jag hade hoppats att mina föräldrars kontroll skulle minska ju äldre jag blev, men detta gör mig orolig och väcker många frågor, till exempel, hur länge kommer detta att fortsätta? Kommer det någonsin att ta slut?

Och finns det en chans att jag hamnar i samma situation som Fadime? Kan samma sak som hände henne hända mig?

Berättelsen om Fadime har gjort mig mer eftertänksam. Jag tar mig tid och skyndar mig inte igenom någonting. Jag måste spara min energi för de gånger jag verkligen måste tala ur tur.

Jag har aldrig tidigare övervägt möjligheten att dö som en konsekvens av att säga eller göra något som strider mot vad mina föräldrar vill.

Omtanke om Fadime förbrukar mitt varje vakna ögonblick och sista biten av energi. Jag tror inte att jag kommer att kunna sluta tänka på det förrän jag får reda på vad min pappa tycker om det.

I köket slappar pappa och läser tidningen. Han har burit byxors och en t-shirt istället för sin vanliga dishdasha, den långa vita dräkten han bär hemma, eftersom han har sänkt och förlängt sina sopor.

Elaf Ali Pojkvän
Elaf Ali Pojkvän

Jag vill inte att min pappa ska inse att det han läser är resultatet av mina noggranna överväganden; istället skulle jag vilja att han antar att min fråga kom till mig direkt.

Så jag drar mig tillbaka till min discobås, drar igång stereon och drar ett glas från skåpet. När jag fyller den med vatten undrar jag om det är något jag faktiskt kommer att åstadkomma.

“Pappa, har du hört talas om den kurdiska tjejen som mördades av sin egen pappa i Uppsala?””Nej, det har jag inte hört något om”, svarade jag.Jag får veta att katastrofen har blivit katastrofal i Sverige.

Hon hade en pojkvän, och hennes pappa gillade det inte.Ja, jag har full förståelse för det, sa pappa då.Med andra ord, “Män hon var tjugosex.”

Ålder spelar ingen roll, oavsett om du är tjugosex eller sexton. Om hon är ett barn har hennes pappa sista ordet över hennes uppväxt och hon måste lyda hans önskemål.

Elaf Ali Pojkvän

Jag finner mig inte alltför förvånad över Poppas svar. Han är ganska kontrollerande, och jag har haft en känsla av hans tankar om ämnet för mord som äger rum i mitt grannskap mer än en gång. Jag kan bara anta att möjligheten att jag skulle knåpa mig en pojkvän är hans värsta mardröm.

Och jag vet fortfarande inte om han tycker att det är rätt att Fadime dödades. Och om han själv var kapabel till en sådan bedrift. Mig moot.

Elaf Alis hedersförtryck formade hans vuxna liv. Hon kunde inte klä sig som hon ville, återvända hem till sina kamrater eller träffa några mördare överhuvudtaget.

I sin självbiografi beskriver Elaf Ali sin barndom, uppkomsten och fallen av vega ifragasätta-modenfluga, hans alltför tidiga död och hela utnyttjandet av sin far. Vem det än var som yttrade de orden om kärlek, jag vill höra det igen.

Året som du fyllde fyra flög dina föräldrar in från Irak med dig och dina två äldre bröder. Du har beskrivit din barndom lugnt och säkert fram till den dagen du fick beskedet att allt var på väg att förändras.

Fram till två års ålder fick jag bete mig som ett vanligt barn: jag besökte mina kusiner, lekte med leksaker och gav mig ut på äventyr.

Men jag lärde mig att män får det kvinnliga könet som en del av livets naturliga utveckling, och i den kultur jag växte upp i förväntas kvinnor bli kvinnliga vid den tidpunkten, och det finns andra regler för kvinnor.

Jag fick till exempel inte umgås med mördarna utanför familjen och jag kunde inte följa med kompisarna hem eftersom de kunde ha syskon. Inte ens mina egna storebröder fick ta hem killkompisarer.

Eftersom mina föräldrar tyckte att jag hade för mycket hår, förbjöds jag att bära vissa kläder och blev också utestängd från att gå på skolsimuleringar. Och när mina bröder spelade fotboll ute kunde jag sitta på balkongen och titta på dem. Jag skulle inte vilja bli hörd eller sedd som kvinna om jag kunde hjälpa det.

När hedersförtrycket startade var du två år. Vad var dina tankar och kunskaper då?

Jag visste inte vad som hände när jag började, så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Så jag frågade min pappa mot slutet av samtalet. Han förklarade att det berodde på att vår sharaf är arabiskt ursprung. Det var första gången jag någonsin hörde den termen.

Jag kände inte mig själv så tydligt som jag borde, jag var besvärlig och jag tyckte att mina föräldrar var riktigt stränga eftersom jag inte fick göra de saker som mina bröder var.

Elaf Ali Pojkvän
Elaf Ali Pojkvän

By sehzuka