Tue. Oct 4th, 2022

Ebba årsjö Sjukdom /\ Ebba Arsjo är den nyaste svenska idrottaren som gjort sig ett namn inom parasportvärlden. Och som hon redan har genomfört det.

Ebba årsjö Sjukdom
Ebba årsjö Sjukdom

rsjo fick en stark start på sin karriär 2020, vilket framgår av att hon tog hem fem segrar i världscupen.

Den 21-årige spelaren har totalt två guldmedaljer från världscupen och elva triumfer i världscupen. Den här segern var också Sveriges första i en VM-miljö under 2000-talet.

Utöver det har rsjo 11 segrar i tävlingen som kallas Europacupen. Prestationerna räckte för att förtjäna Ebba Radiosports titel Årets stjärna för 2020.

Första gången som rsjo tävlade i Paralympics var i Paralympiska vinterspelen i Peking 2022. Det slutade med att hon vann totalt tre medaljer. Tre medaljer: två guld och ett brons

Hon inledde spelen med en bronsmedalj i störtlopp, som följdes av en fjärdeplats i Super-G. Hennes första guldmedalj kom i den alpina kombinerade tävlingen.

Guldmedaljen i alpint kombinerat var inte bara den första som vann i alpin tävling på 28 år, utan också den första som vann i ett vinterspel på åtta år.

Ebba var på andra plats när hon gick in i storslalomtävlingens andra deltävling, men i sitt försök att vinna guldmedaljen råkade den 21-åriga skidåkaren ut för en fruktansvärd krasch och blev utslagen från tävlingen.

Efter att ha drabbats av ett smärtsamt fall i storslalom dagen innan, lyckades skidåkaren vinna den andra guldmedaljen dagen efter, trots alla odds och trots betydande smärta i knä och ben.

Ebba Arsjo, den försvarande världsmästaren som också var den tunga favoriten att vinna guld, hindrades inte på något sätt, inte ens av en knäskada eller av sina motståndare.

I första åket körde den 21-årige svensken till en ledning på 2,78 sekunder ner till tvåan Mingqui Zhang från Kina.

I det andra åket ökade svensken sitt övertag ytterligare och till slut triumferade han med svindlande 5,64 sekunder över den flerfaldige medaljören och hemmaryttaren Zhang.

Men när de nådde puberteten var de fyllda av skuldkänslor och hade en stark lust att dölja det korta benet.

Hon övervann halten som varit där från födseln och såg till att alltid ha kläder som helt täckte hennes ben. Hon ville vara “som alla andra”.

Naturligtvis var hennes familj och nära vänner, förutom hennes tränare, medvetna om situationen. Men för andra människor gick hon långt för att dölja benet.

Enligt vad Ebba uppger i DN har hon avsky den aspekten av sig själv i minst arton år.

Ebba började inte tävla mot människor utan funktionsnedsättning förrän hon var i sena tonåren. Men allt eftersom tiden gick när jag gick på skidskolan.

i Östersund blev det allt svårare att hänga med de andra eleverna. Högerbenet höll inte riktigt måttet eftersom det inte bara var en fråga om förmåga längre, utan också styrka.

Ebba årsjö Sjukdom
Ebba årsjö Sjukdom

Ebba rsjo brukade delta i “vanliga” alpina tävlingar fram till den punkt då det inte längre var effektivt för henne.

Hon berättade inte för någon om sin funktionsvariant förrän hon var 18 år. Nu tävlar hon i Paralympics som startar på fredag. Det här blir hennes första tävling.

Enligt 21-åringen som har stora förhoppningar om att ta en medalj framstår det som otroligt skrämmande och obehagligt.

Ebba rsjö deltog i en mängd olika aktiviteter under hela sin barndom, men hon blev väldigt snabbt besatt av alpina sporter.

Hon lyckades slå sina konkurrenter trots att hon var tvungen att tävla medan hon var hämmad av ett handikapp.

Den alpina skidsporten var den där jag utmärkte mig mest av alla sporter jag provade på. Hon nämnde för DN att hennes syster var lika begåvad, vilket bidrog till intrycket av att bedriften mer var en familjeangelägenhet.

De vidtog alla möjliga försiktighetsåtgärder för att dölja benskadan.

Men när de nådde tonåren började de uppleva känslor av förnedring och en stark önskan att dölja det korta benet.

Hon övervann halten som hon hade fötts med i ung ålder genom att ägna sig åt fysisk aktivitet och se till att hon alltid bar kläder som täckte hela benet.

Hon ville vara “som alla andra”. Alla i hennes närmaste krets, inklusive hennes familj och nära vänner, liksom hennes tränare, var medvetna om det då.

Hon gjorde dock stora åtgärder för att dölja det faktum att hon saknade ett ben till förmån för omgivningen.

Enligt vad Ebba säger om sig själv i DN har hon avskyr den egenskapen hos sig själv i minst arton år nu.

Ebba började inte tävla mot individer som inte hade funktionshinder förrän hon var långt upp i tonåren. Under min vistelse på skidskolan.

i Östersund fann jag dock att det blev allt mer utmanande att hålla jämna steg med de andra eleverna allt eftersom. När

det var inte längre bara en fråga om skicklighet, utan också om styrka, högerbenet hade inte riktigt vad som krävdes för att hänga med de andra benen.

Nu när Ebba rsjö har släppt ny musik får hon återigen mycket uppmärksamhet. Den här gången handlar det dock om en bild som lagts upp på Instagram.

Eftersom rsjo föddes med Klippel-Trenaunays syndrom, föddes hon med en muskelnedsättning i höger ben. Denna muskelnedsättning är en sidokonsekvens av sjukdomen.

I arton år lyckades hon dölja att hon hade en funktionsvariation. Alla som är intresserade kan se en bild på hennes högra ben nu när den har gjorts tillgänglig.

Hon skrev bildtexten till bilden, som togs på Mallorca när hon bar bikini och stod på en balkong där: “Ja, hör gärna av mig, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva.”

Hon började förakta sitt ben ännu mer och hon var väldigt nära att ge upp behandlingen. Men senare skämtade en kompis om hur hon kan delta i Paralympics.

Först hånades det, men sedan började ett frö utvecklas, och inte långt efter det, 2020, red hon i sitt första lopp. Detta var början på något som skulle visa sig vara början på en framgångssaga på flera nivåer.

Även om hon har vunnit många medaljer i Peking och har två guld i världscupen, anser hon inte att en av dessa prestationer är hennes viktigaste prestation. Utöver detta intar hon en distinkt hållning mot benet.

Vem fan bryr sig hur snabbt du går nerför den där jäkla kullen? Det som verkligen betyder något är hur du känner om saker och ting.

När jag tittar ner på det nu, flinar jag för att jag njuter av det jag ser, och jag är nöjd med det jag ser. Benet är anledningen till att jag är lycklig, varför jag har ett syfte att arbeta för, varför jag har många nya vänner och varför jag har en inkomst.

Ebba årsjö Sjukdom
Ebba årsjö Sjukdom

Enligt Ebba Arsjo, även om det är en klyscha, är det verkligen sanningen att hennes ben brukade vara det värsta med henne, men nu är det det finaste med henne.

By sehzuka