Tue. Sep 27th, 2022

Carin Götblad Barn /\ Carin Gotblad, som innehar tjänsten som polischef i Sverige, är jurist. Sedan den första oktober 2021 har jag blivit polischef för NOA (National Operations Department).

Carin Götblad Barn
Carin Götblad Barn

Hon var regionpolischef för Polisregion Mitt, som omfattade Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län, och hennes tjänstgöring började 1 januari 2015 och slutade 30 september 2020. Hennes kontor låg i Uppsala.

Den här sidan sammanställer alla artiklar som har skrivits på Carin Gotblad.

Fler föremål kan finnas i följande artikelsekvens: hot och våld mot poliser; rån mot unga människor; och valet av Tove Lifvendahl.

Andra ämnen som ofta diskuteras i Carin Gotblads publikationer är Polismyndigheten, Rn, Ulf Kristersson och Anders Thornberg.

NOAs nationella operativa avdelning leds av Carin Gotblad som tjänstgör som polischef. Största delen av hennes tid ägnas åt att titta på olika tillvägagångssätt som kan användas för att förhindra nya medlemmar från att registrera sig.

Hon menar att mer måste göras mycket tidigare än vad som görs för närvarande, särskilt med barn i förskoleåldern som redan beter sig på ett sätt som inte är vanliga för deras åldersgrupp.

Barn så unga som sju eller åtta vänder sig redan till droghandel som ett sätt att känna att de tillhör och har status i sina samhällen.

Hon hävdar att det också finns barn som inte insett vad de höll på med och som vill fly men som sedan hotas för att de står på utsidan och kikar in i anläggningen.

Enligt Gotblad behöver samtidigt berörda myndigheters arbetsrutiner modifieras eftersom de byggdes för ett samhälle som inte längre existerar. Det betyder att de behöver uppdateras.

Carin Gotblad befordras till tjänsten som regionpolischef i Uppsala efter drygt sex år på jobbet. På jobbet har hon koncentrerat sig på att minska antalet brott som begås mot unga,

kvinnor och barn. Men i filmen får du lära dig tre saker om Carin Gotblad som du med största sannolikhet inte var medveten om.

Under de senaste åren har det skett en ökning av frekvensen av registrerade våldsbrott som begås av personer yngre än 15 år.

– I en videointervju konstaterade Carin Gotblad, regionpolischefen för område Mitt, att både undersökningar och kunskaper är lättillgängliga men att det som verkligen gäller nu är att agera.

Carin Gotblad berättar vad polisen gör i intervjun som filmades i samband med den nationella Barnfredskonferensen.

Hon lägger dock stor vikt vid föräldrarnas ansvar och konstaterar att kommunerna behöver hitta en ordning för att fånga upp kriminellt.

beteende hos barn med en mycket större grad av tydlighet och koppla ihop konsekvenserna av ett normbrytande beteende.

– Det händer inte tillnärmelsevis tillräckligt i dagens samhälle, och det är oerhört frustrerande för de poliser som arbetar på fältet att se hur dessa ungdomar.

Carin Götblad Barn
Carin Götblad Barn

fortsätter sin kriminalitetsbana samtidigt som ett ökande antal unga brottsoffer och deras föräldrar får ingen form av upprättelse utan blir snarare allt räddare för att anmäla händelsen, säger hon.

Mitt jobb just nu är på polisens nationella operativa avdelning och samtidigt som det är både livsviktigt och spännande är mitt yttersta mål att arbeta i en ledningskapacitet som ligger närmare den dagliga verksamheten.

Det har gått ett halvår sedan jag lämnade Centralområdet, så att det går så långsamt kommer som lite av en överraskning för mig. Jag är van vid att vara efterfrågad, men det betyder inte att jag har gett upp hoppet.

Jag är för närvarande 65 år, men jag tänker fortsätta jobba tills jag är 69. Om inte annat. Eftersom mina barnbarn nu är tonåringar är det bara naturligt att de inte längre vill tillbringa helgerna med farmor.

Dessutom, eftersom min man är forskare, tror jag att han kommer att fortsätta arbeta tills den dag han går bort.

Min förmåga att stå till tjänst för andra är störst under tiden jag arbetar, och jag tänker fortsätta i den egenskapen under överskådlig framtid. Då kommer jag att kunna njuta av min pension.

Psykisk ohälsa är en mycket betydande utmaning i dagens samhälle. Det finns också stora grupper av människor som lever i samhällets utkanter och befinner sig i en osäkra situation.

Dessa individer är extremt sårbara. Och under de senaste 10 åren har de vuxit till en betydande majoritet. Det finns människor som bor och tigger i parkerna och på gatorna som är medborgare i EU-länder.

För bara tjugo år sedan var själva idén otänkbar på alla plan. De skulle kontakta socialtjänsten om de såg någon sitta på trottoaren som verkade vara på dåligt humör.

Även bara att passera en sådan person på gatan ansågs vara oönskat. Men det här är inte vår dag.

Gotblads Wallenbergare med potatismos kommer När hon avslutar sin mening, säger hon, “Ja, ibland, åtminstone för att vara polischef.”

Länspolismästaren verkar dock mer intresserad av att peta i maten än att prata om polisaffärer. Enligt henne hade hon tidigare varnat mig för sin tristess och nämnt att hon ägnar sin fritid åt att jobba.

Speciellt om hjärtats tillstånd hos yngre människor. Hennes nuvarande tjänst som ledamot i Ungdomsfullmäktige, som består av trettio unga vuxna från förorten, är nu hennes favoritjobb

. Dessa ungdomar har visat henne att fler poliser behöver interagera med allmänheten och ta sig ur sina bilar.

Applåder gavs till mig, och jag hade en överväldigande känsla av känslor efter det första besöket av ungdomarna på polisstationen. En av åhörarna sa: “Det här var ännu bättre än Göran Persson!” LOL.

Hennes egen barndom kan karakteriseras av fraserna “hästflicka”, “landsbygdstjej” och “blyg”. Familjens fyra barn var mycket pålitliga och deras far hade ett eget företag. Deras mamma undervisade hemma.

Jag kunde göra saker som de flesta inte gjorde, som att resa till avlägsna platser själv och besöka brevvänner när jag bara var sex år gammal!

Och när jag var 11 fick jag min egen häst att rida och sköta om. Mina föräldrar berömde mig alltid genom att säga “Du är väldigt klok, Carin.” Jag har alltid varit medveten, på någon nivå, att jag inte är en idiot.

Gotblad initierade Projekt Nova i september 2003 med avsikt att bekämpa den organiserade brottsligheten i Stockholms län.

Folk tyckte att Gotblad grovt överskattat resultatet av investeringen, trots att data som användes för att utvärdera den baserades på incidenter och insatser som inträffat tidigare och på andra platser än Stockholm.

Efter att Dagens Nyheters studie slutförts stod det alldeles uppenbart att Gotblad hade ljugit om i vilken utsträckning den kriminella organisationen Black Cobra hade motverkats.

Men trots Gotblads påståenden att organisationen var på väg att kollapsa fortsatte Black Cobra att expandera.

Projekt Nova initierades av Gotblad i kampen mot organiserad brottslighet i Stockholms län i september 2003.

Det hävdades att Gotblad hade överskattat resultatet av satsningen avsevärt, trots att siffrorna som använts som utvärdering omfattade tidigare instanser och insatser som skett på andra platser än Stockholm.

En utredning av tidningen Dagens Nyheter avslöjade att Gotblad ljugit om i vilken utsträckning den kriminella organisationen Black Cobra hade besegrats.

Trots Gotblads påstående att organisationen var på väg att dö ut, fortsatte Black Cobra att verka och till och med växte i storlek.

Under åren 2012–2014 fungerade hon som regeringens samordnare mot våld i intima partnerskap. Carin Gotblad var ordförande i styrelsen för Högskolan på Gotland från 2010 till 2013.

Dessutom har hon suttit i styrelserna för Göteborgs universitet, KTH och Specialfastigheter och är nu ledamot i Karolinska Institutets styrelse.

2005 höll hon huvudtalet vid Stockholm Pride-evenemanget. På Idrottsgalan som ägde rum den 18 januari 2010 var det hon som delade ut priset för “Årets idrottare med funktionsnedsättning”.

Det berodde på att hon tidigare varit med om en olycka där hon skadat sitt knä och tvingats använda rullstol under en period.

Carin Götblad Barn
Carin Götblad Barn

Hon har också gästat ett stort antal radio- och tv-program, bland annat “Min sanning”, som sändes i SVT 2012 och P1 under hela sommaren det året.

By sehzuka