Sun. Oct 2nd, 2022

Börje salming familj /\ Anders Börje Salming är en före detta professionell ishockeyspelare (back) från Sverige som allmänt anses vara en av sportens genom tiderna storheter. Han föddes den 17 april 1951 i Jukkasjärvi församling i Norrbottens län. 2008 valdes han ut att gå med som Vladislav Tretiak, Vjatjeslav Fetisov, Sergei Makarov, Valerij Charlamov och Wayne Gretzky i Internationella ishockeyförbundets Team of the Century.

Efter att ha vunnit två svenska mästerskap med Brynäs IF i början av 1970-talet emigrerade Salming till Kanada för att spela i National Hockey League för Toronto Maple Leafs, där han blev känd som “BJ”[3] och “The King” och efter 16 säsonger med laget, uppnått ikonstatus.

Salming spelade 46 nationella mästerskapsmatcher för Sveriges Tre Kronor 1972 till 1992, inklusive Canada Cup och VM. Han valdes in i Hockey Hall of Fame och International Ice Hockey Federation Hall of Fame.

Hockeystormen knöt ihop med kvinnan han älskade, Pia Salming, 52, för fyra år sedan. Senare, inför familj och vänner, knöt de ihop säcken på Krusenbergs Herrgrd i Uppsala, och firade fram till småtimmarna, med ingen mindre än Sonja Aldén, 42, som sjöng in dem. Den före detta hockeyspelaren njuter nu av pension och en mycket lugnare livsstil. På frågan om vad han och hans fru gör på sina lediga dagar har Hänt redan avslöjat sin rutin.

Fakta och bio om Börje salming familj

  • Son till Karin och Erland Salming, Börje Salming växte upp i Kiruna och är känd som “Salmi” (1921–1956).
  • Fadern, en gruvarbetare och av samisk pbr, omkom i en olycka i gruvan när Börje var fem år gammal.
  • Bianca, dotter till Börje och Katarina, berättade om sina föräldrar i en intervju med Expressen.
  • De skilde sig för tretton år sedan.
  • Sedan mina föräldrar skilde sig har jag kunnat upprätthålla hjärtliga relationer med dem båda.
  • Jag har tagit beslutet att flytta ihop med min pappa eftersom det är mest vettigt ekonomiskt och för att vi har ett bättre läge.
  • Dessutom är det bekvämt att ha allt på en plats.
  • Börje har alltså fyra barn, och han är inte den enda som har åstadkommit mycket inom friidrott.
  • Bianca, den yngsta, är en all-around friidrottare som har vunnit flera medaljer, inklusive ett Sm-guld.
  • Innan till Brynäs IF spelade Salming för Kiruna AIF.


Där spelade han tillsammans med sin storebror Stig Salming, och de två vann back-to-back svenska mästerskap.Han blev proffs 1972 och vann en bronsmedalj vid olympiska sommarspelen 1972, och sedan vann han silver vid olympiska sommarspelen 1973.1973 draftades han in i National Hockey League, där han gjorde vågor som en banbrytande spelare bland den första vågen av européer att bosätta sig i Nordamerika.Börje Salming spelade totalt 17 säsonger i NHL (16 med Toronto Maple Leafs och 1 med Detroit Red Wings).


Till denna dag har han rekordet för flest assist av en spelare i Toronto med 620.Han deltog i många tidiga turneringar, inklusive debuten 1976 i Canada Cup.Salming fick en stående ovation av den kanadensiska publiken under Canada Cup-matchen 1976 mellan USA och Sverige.Salming blev också uttagen till turneringens All-Star-lag.Så låt oss diskutera vad som hände i Salming: “Jag kommer aldrig att glömma den matchen i Toronto.Hockeysporten diskriminerar inte baserat på nationalitet.”Genom den svenska ishockeyns historia har han varit en av sportens mest dominerande figurer.


Han spelade för Toronto Maple Leafs från 1973 till 1989, och under den tiden fick han en uppsjö av utmärkelser och blev en lagikon.Han fyllde 70 år på juldagen, men det är bara en siffra, enligt Salming.
Trots ett mindre axelproblem, som han just nu försöker behandla med träning, rapporterar han att han mår bra i en intervju med Sportexpressen.men vi reser mycket tillsammans.Tiden jag har tillbringat hemifrån har verkligen varit nyttig, men nu när jag är tillbaka kan vi spendera mer tid tillsammans.
Vi reser överallt, men framför allt till Norrland.


Han påpekade en gång hur viktigt det var att vi spenderar så mycket tid tillsammans.Börje har dock barn från två tidigare partnerskap.Teresa och Anders föddes under hans tid med hans första kärlek, och Bianca och Rasmus föddes till honom och hans andra stora kärlek, Katarina Pettersson.

Börje salming familj

By sehzuka