Mon. Oct 3rd, 2022

Bob dylan ålder /\ Den amerikanske folksångaren Robert Dylan. Dylan har haft en inflytelserik karriär som sträcker sig över 60 år, vilket ger honom ett rykte som en av de bästa låtskrivarna genom tiderna. Låtar som “Blowin’ in the Wind” (1963) och “The Times They Are a-Changin'” (1964) var hymner för medborgarrätts- och antikrigsrörelserna på 1960-talet, när han var på höjden av sin berömmelse. Under denna tid trotsade hans låtar popmusikens normer genom att hämta från en mängd olika källor, inklusive politik, sociala frågor, filosofi och litteratur.


Den amerikanske singer-songwriter, textförfattare, författare, poet, gitarrist och slagverkare Bob Dylan föddes som Robert Allen Zimmerman den 24 maj 1941. Han beskrivs ofta som en levande legend inom rockmusikbranschen och anses allmänt vara en av de mest inflytelserika. låtskrivare från 1900-talet. 1961 debuterade han och året därpå släpptes hans självbetitlade debutalbum på LP. Han är 81 år gammal.

Fakta och bio om Bob dylan ålder

  • Dylan gick i folksångaren Woody Guthries fotspår, som blev alltmer igenkänd som ett offer för Huntingtons sjukdom på 1960-talet och under åren fram till hans död 1967.
  • Dylan brukade besöka honom på sjukhuset i Brooklyn, där han spelade gitarr och sjöng för honom på varandra följande dagar.
  • Joe Hills arbete med folkmusik och arbetarsånger var ett tidigt inflytande på honom, liksom rock and roll från 1950-talet, men poesin från franska författare som Arthur Rimbaud återspeglas också i hans skrifter.
  • Tidiga Dylan-låtar som “A Hard Rain’s A-Gonna Fall” och “The Times They Are A-Changin'” var politiska och sociala klagomål.
  • Det är dock viktigt att notera att i hans självbiografi “Chronicles, Vol.
  • 1″ (2004), medger Bob Dylan att hans mål aldrig var att bli en generationsberättare eller revolutionär.
  • Det är därför han, efter den “revolutionära perioden”, gick igenom en mer surrealistisk fas i mitten av 1960-talet, när hans texter var kryptiska och ironiska (som i “Desolation Row” och “Tambourine Man”) och musiken komponerades använda elektroniska instrument.
  • Dylans tidiga, akustiska karriär diskuteras, följt av tiden då han bytte till elgitarr.


1966 var Dylan inblandad i en motorcykelolycka och efteråt gick han tillbaka från vansinnets gräns.
Senare blev musiken mer inåtvänd, med delvis religiösa texter , och han smög in ett countryinfluerat album också.Han slutade turnera men framförde ett speciellt extranummer på Isle of Wight-festivalen 1969.1974 höjde Dylan sin låga profil och åkte på turné igen, denna gång med The Band som backmusiker, som tidigare hade följt med honom på skidresor och konserter i mitten av 1960-talet.
Ett livealbum, “Before the Flood”, släpptes från denna turné, och The Band bidrog till studioalbumet “Planet Waves”, som också släpptes samma år.


I mitten av 70-talet återgick Dylan till att uppträda på full styrka och släppte det kritikerrosade albumet Blood on the Tracks, som snabbt följdes av det lika hyllade Desire.Han gav sig också ut på en världsturné med titeln “The Rolling Thunder Revue”, vars kännetecken kan höras på “Bob Dylan Live 1975”, som släpptes 2002.För turnén fungerade beatpoeten Allen Ginsberg som andlig guide.Den fyra timmar långa spelfilmen “Renaldo & Clara” var anpassad från den ovan nämnda scenproduktionen.


Dylan regisserade filmen själv, men på grund av dess surrealistiska och svårförståeliga ton blev den inte väl mottagen och visades bara vid en handfull tillfällen 1978.En scen föreställer Dylan och Ginsberg som visar respekt vid beatförfattaren Jack Kerouacs grav i Lowell, Massachusetts.1976 fortsatte “The Rolling Thunder Revue”, men med lite mindre kraft, och dokumenterades på livealbumet “HardRain”.Studioalbumet “Street Legal” släpptes 1978, och det innehöll en mer kommersiellt fokuserad rockstil.


Ett annat livealbum, med titeln “At Budokan”, inspelat i Japan under Street Legal-turnén 1979, släpptes samma år.Dylans 80-tal kännetecknades av en viss oförmåga att bli fastlåst.Även om han förblev populär på konserter (som ses av inspelningar som “Real Live”), är hans studioalbum “Empire Burlesque”, “Knocked Out Loaded” och “Down In The Groove” inte bland hans finaste verk.Han gjorde även en turné med Tom Petty and the Heartbreakers and the Grateful Dead, ett samarbete som dokumenterades på livealbumet “Dylan & the Dead”.

Bob dylan ålder

By sehzuka