Tue. Sep 27th, 2022

Björn gustafsson ålder /\ Folkbokförd Björn Herman Leonard Gustafson, född 30 november 1934 i Bromma, Stockholm, är en svensk ska-musiker.Folksångaren Gustafson är mest känd för sina roller som den milde jätten Alfred i Emil-filmerna 1971–1973 och som den flyktige Dynamit-Harry i Jönssonligan. En annan välkänd roll för Gustafson är den sympatiske men kriminellt lagda studieledaren Jan Bertilsson i trilogin Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna och Studierektorns sista steg. En av Gustafsons mest kända karaktärer är Bert Hersby, socialaktivist i den svenska tv-serien Sjukan.

Efter sin debut på Dramaten 1955 i Leck Fischers Our Own O, blev han ordinarie medlem i kompaniets ensemble och har sedan dess uppträtt i ett 70-tal roller på den nationella scenen. Sedan, sommaren 1957, spelade han Mickey Maloy mot Lars Hanson och Inga Tidblad i urpremiären av Ett stycke poet, Eugene O’Neills drama som Olof Molander satte upp på Stora scenen. Vid 36 år är han fortfarande ung.

Fakta och bio om Björn gustafsson ålder

  • Under de närmaste åren samarbetade Gustafson med regissören Alf Sjöberg i produktioner av Tjechovs Ivanov (1957), Ostrovskijs Vargar och lamm (1960) och Shakespeares Kung John.
  • Han var också med i Sjöbergs två massiva Brecht-anpassningar: Svejk i andra världskriget (1963), där han spelade Baloun mot Allan Edwalls Svejk, och Mutter Courage (1964), där Margaretha Krook spelade titelrollen.
  • Som ung dansande på älven i Ragnar Frisks Flottare med färg (1952) gjorde han filmdebut det året.
  • Senare kom han tillbaka för Dödgrävaren och Dramaten i Hustruskolan (1980).
  • Han har även uppträtt på Allan Edwalls Teater på Brunnsgatan Fyra i Stockholm och med Kungliga Teatern på turné.
  • Han har även komponerat berättarrösten till tv-serien Alfons berg. Efter att ha gått Axel Witzanskys teaterskola och tillbringat tid.

på Wasa-teatern i Finland skrevs Björn Gustafson in på Dramatens folkskola 1954, där han blev klasskamrater med Bibi Andersson, Mona Malm, Gun Jönsson, Gunilla Sundberg-Poppe och Lars Lind.Gustafson har gjort sig ett namn som komiker på Stockholms privatteatrar. Han har huvudrollen som taxichauffören i Kuta och kör (1984) på ​​Folkan. Sedan kom ytterligare album som Det stannar I familjen (1988) och Skaffa mig en tenor (Köp mig en tenor) (1989).

Han medverkade i pjäserna Rakt ner I fickan (1996) och Pengarna eller livet, samt revyn Strlande tider, på Stockholms Maximteatern. Berömvärda tider!Han deltog kort som fejkad-pianist i Salem Al Fakirs nummer i Melodifestivalens final 2010.Gustafsson har även medverkat i mindre roller i filmer, som till exempel rollen som rymdhjältens bror Lenny i Kenny Begins.

Hans första stora filmroll är i den svenska långfilmen Kronjuvelerna. Den svenska tv-serien Kronjuvelerna, i regi av Ella Lemhagen, fick världspremiär den 29 juni 2011 och sändes som en längre version i SVT under hösten samma år. Han deltog i 2011 års norska adventskalender, Expedition: Julklapp som Hkan. Han eliminerades i det 16:e avsnittet av programmet.

Björn Gustafsson gjorde med sin comeback en stor succé. Björn Gustafssons karriär började med raketfart, men det blev för mycket, och han hamnade så småningom på psykavdelningen. Under flera år försvann komiken från rampljuset, men han har återvänt. Jokern lämnade dock rampen efter att ha avslutat sin raketkarriär. Björn Gustafsson, komiker, har lämnat sitt hem i Los Angeles. Och nu är han tillbaka i Sverige, men den här gången bor han på hotell. Björn Gustafsson är just nu värd för ett komediprogram om ekonomin på Globen tillsammans med tv-personligheten Erik Haag.

Björn gustafsson ålder

By sehzuka