Mon. Oct 3rd, 2022

Bengt Hallberg Barn /\ Bengt Hallberg var en svensk pianist och kompositör, samt en av de mest inflytelserika jazzartisterna i Sveriges historia. Han begravdes i Uppsala domkyrkoförsamling.

Bengt Hallberg Barn
Bengt Hallberg Barn

Bengt Hallberg var son till saluhallens inspektör Carl Hallberg och Nelly Hallberg, född Strhle.

Tidigt i livet fortsatte han utbildning i klassiskt piano och vid 13 års ålder hade han komponerat sitt första jazzarrangemang.

1949 deltog han i sin första inspelningssession med orkestern ledd av Arne Domnérus.

På 1950-talet samarbetade han på inspelningar med majoriteten av de mest uppmärksammade amerikanska jazzartisterna som fanns i Sverige på den tiden.

Först och främst bör nämnas Clifford Brown, som spelade trumpet, och Stan Getz, som spelade tenorsaxofon.

Vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm fick Bengt Hallberg under ledning av Lars-Erik Larsson sin utbildning i komposition.

1986 valdes Hallberg att bli medlem i Kungliga Musikhögskolan och 1987 blev han invald i Föreningen Svenska Tonsättare som medlem i den organisationen.

Hallberg släppte ett antal album under eget namn, den mest uppmärksammade är den mångfaldige Bengt Hallberg på Gyllene Cirkeln (1962), som här kan lyftas fram.

Bengt Hallberg var en mycket mångsidig artist, och de senaste åren skapade han en hel del musik för film och tv, förutom stora körarrangemang.

Han arrangerade också mycket musik för körer. I några utvalda föreställningar visade han också sin skicklighet som dragspelsvirtuos.

Förutom att skriva musiken till Madicken-filmatiseringarna var Hallberg även bakgrundsmusiker för Allan Edwalls Nalle .

Puh-läsningar och för sångerna som Edwall framförde i Nalle Puh-sagorna. Dessa föreställningar ingick i Madickens filmatiseringar.

Jan Lundgren är en av våra mest framstående konstnärer och han har visat sin förmåga att uppskatta tradition.

samtidigt som han alltid förnyar sig själv via en mängd olika initiativ och samarbeten, samt genom de över 50 CD-skivor som han har släppt under sin karriär.

Jan Lundgren har de senaste åren producerat en serie föreställningar under samlingsnamnet Kind of Jazz.

Bengt Hallberg Barn

Dessa konserter har varit sammankomster med inbjudna musiker och grupper, och de har hållits på olika platser.

Kind of Jazz I–III är en konsertserie som pågår under hela våren och visar upp tre nya kreativa möten (februari, mars och april).

Bengt Hallberg, en legendarisk pianist och en av de mest inflytelserika personerna inom svensk jazz, kommer att hylla i det andra avsnittet av säsongens Kind of Jazz.

Vissa minns kanske att Jan Lundgren mot slutet av Bengt Hallbergs (1932-2013) liv samarbetade med sin föregångare och inspiration,

Bengt Hallberg (1932-2013), vilket resulterade i cd-skivor och duettframträdanden under temat “Back 2 Back”.

Det har gjorts många jämförelser mellan den amerikanske tenorsaxofonisten Harry Allen och andra, inklusive Stan Getz (1927-91).

Allen och Lundgren har tidigare arbetat tillsammans med hyllningsföreställningar som hölls för att hedra föregångare som kännetecknade dem båda, som Jan Johansson och Stan Getz.

Jan Lundgren och Harry Allen är de två medlemmarna i bandet som utgör Jan Lundgren / Harry Allen Quartet.

Hans Backenroth spelar kontrabas medan Kristian Leth spelar trummor i denna trio.

Octavox, en sångensemble, åkte på turné med Trio Con Tromba vid några tillfällen. (Jan Allan, Bengt Hallberg, Georg Riedel).

Det gjordes som en artighet. Inte bara träffade jag den person som jag skulle tillbringa resten av mitt liv med i tacksamhet och tillfredsställelse tack vare de omständigheter som jag befann mig i,

men jag fick också den otroliga möjligheten att sjunga med några av de mest legendariska personerna i svensk jazzhistoria.

Men de minnen som alltid kommer att vara en del av mig är inte bara begränsade till musiken.

Att få insikt i de tre konstnärernas individuella personligheter var viktigt för att forma vem jag är nu och var nästan lika betydelsefullt. att vara med dem,

att delta i deras diskussioner och att dela våra idéer och våra livserfarenheter med dem. Det var i nivå vad gäller storlek och betydelse.

Otroligt arbete har gjorts när det gäller de musikaliska kompositionerna. Men djupet som musiken har kommer från individerna som ligger bakom den.

Bengt var en av få kvarvarande herrar i rummet. Han betraktade sina medmänniskor på samma sätt som han hanterade sitt instrument, vilket var med största omsorg.

Bengt Hallberg Barn
Bengt Hallberg Barn

Han var ovanlig. både som man och som musiker. Men egentligen är alla individer unika. Och det finns ingen som inte kan ersättas.

By sehzuka