Mon. Oct 3rd, 2022

Agneta Klingspor Föräldrar /\ Agneta Klingspor debuterade som författare 1977 med dagboksromanen “Skär inte bara ris”, som möttes av mycket kritik på grund av författarens sexualitetsskildring i boken.

Agneta Klingspor Föräldrar
Agneta Klingspor Föräldrar

Klingspors debutroman möttes av mycket kritik på grund av författarens sexualitetsskildring i boken.

Jag påverkades också av författare som Suzanne Brgger och Erica Jong som nästan uteslutande skrev självbiografiskt och bidrog till skapandet av den feministiska rörelsen under denna tidsperiod.

Suzanne Brgger och Erica Jong är två exempel på författare som passar in på denna beskrivning. Bland de författare som uppfyller dessa kriterier finns Suzanne Brgger och Erica Jong, för att bara nämna två exempel.

Efter det fick jag den häpnadsväckande insikten att jag faktiskt ägnade mig åt beteendet i fråga. Det kan kännas överallt eftersom det genomsyrar luften och finns överallt.

Under en intervju med DN gjorde hon kommentarer där hon hävdade att förlaget gick med på att ge ut boken relativt kort efter att de lämnats in.

Hennes påståenden baserades på hennes förståelse av vad intervjuaren hade frågat henne.

Att hon hade en stark vilja, vilket inte var något jag hade förutsett, kom som en överraskning för mig. Hon ger fotografen som arbetar för KA strikta instruktioner att inte ta några närbilder genom att förklara:

“Inga närbilder. Eftersom jag redan är 70 år gammal är det kapitlet i mitt liv avslutat. Efter det fattar hon beslutet att köp ett par mönstrade solglasögon och ett par lila handskar,

trots att solglasögonen redan hade valts ut. I denna speciella situation skulle användningen av lila snarare än grön vara det lämpligaste alternativet. Myran har tagit till tänd en ansenlig mängd av den gömda maten.

Agneta Klingspor föddes i Lysekil 1946, och hennes barndom i Uddevalla präglades av det hårda bråk som pågick mellan hennes föräldrar.

Som ett resultat utvecklade hon en känslighet för metoderna för förtryck, såväl som för de sätt på vilka ord har en direkt inverkan på kroppen:

Agneta Klingspor Föräldrar

“Nu ringer pappa igen, och anklagelserna flyger, förödmjukelsen måste fästas på mig… Stålsträngens nerv darrar av darrande vrede.

Orden är skadliga var de än talas: i munnen, i magen , utanför kroppen, eller mellan mig och dem (Nyckelroman, 1994).

Innan hon började sin karriär som författare arbetade Klingspor som invandrarlärare, kurator, kulturkonsult, städare, skådespelare och inom mentalvården. Under denna period prövade hon också på en mängd andra yrken.

Agneta Klingspor fick diagnosen bröstcancer vid 62 års ålder. Denna upplevelse skildras i böckerna Stängt på grund av hälsosjäl (2010) och Gr det ät helvete skal jag non do (2016).

I dessa verk kombinerar hon minnen av erotiska möten från sin ungdom med skildringar av cancer och åldrandets prövningar,

inklusive förlorade förmågor och begynnande glömska. Det svåra bryts dock alltid av drastiska och drastiska iakttagelser.

Klingspor, på frågan om boken, påpekade att humorn är lätt för honom, och att detta är särskilt sant “särskilt om något är svårt i livet.” Jag menar, livet kan vara stressigt ibland, men du måste bara hitta ett sätt att skratta åt det!

Agneta Klingspor var medlem i radiogemenskapen, där hon diskuterade konst och foto och även innehaft tjänsten som skrivlärare. Hon fick ett antal utmärkelser och Författarfonden gav henne ett arbetsstipendium som gällde i fem år.

Ett trauma som varar livet ut är känslan av att en av ens föräldrar har övergett dem. Det orsakar känslor av förbittring, besvikelse och övergivenhet,

som ständigt kräver förklaringar och kompensationer som ska kompenseras. Dessa kommer praktiskt taget aldrig till, men de ersätts av dessa litterära porträtt av fadern,

som ofta har en saklig eller halvdokumentär ton över sig. Dessa litterära skildringar av fadern är vanligare. Å andra sidan innehåller de ofta en hel del sympati mot och till och med kärlek till den frånvarande fadern, en vilja att förstå och uppskatta trots att han inte är där.

Som vuxen verkar det besvikna barnet vilja kompensera för bristen på kärlek och tillgivenhet som han upplevde som barn från föräldern.

Dynamiken mellan dottern och hennes pappa står i centrum i den nyligen utgivna boken “Utveckling” av Agneta Klingspor.

Sedan han har gått bort, går hon igenom de små ägodelar han lämnade efter sig såväl som sina många minnen av honom.

Det kommer att bli en svår upplevelse, en som är lika delar attraktion och intensivt avstånd mellan er två. Romanen, som är skriven i en självbiografisk stil,

Agneta Klingspor Föräldrar
Agneta Klingspor Föräldrar

berättar historien om en ung kvinnas tumultartade barndom i ett hem där pappan är kreativ men känslomässigt otillgänglig. Hon undersöker sina föräldrars förflutna genom att läsa in gamla brev och papper

By sehzuka