Tue. Oct 4th, 2022

Agneta Klingspor Familj /\ Agneta Birgitta Klingspor var en känd romanförfattare som bodde i Sverige. Hon var aktiv både inom poesi och prosa.

Agneta Klingspor Familj
Agneta Klingspor Familj

Författaren, som debuterade med dagboksromanen Hacka inte bara ris, exemplifierar en distinkt kvinnlig karaktär och parar den med en erotisk öppenhet och enkelt språk. Skär inte bara ris var hennes första bok.

Som jag hade förutsett har hon en stark vilja. Hon ger följande instruktion till KA:s fotograf: “Inga närbilder. Det är över nu sedan jag är 70 år.

Därefter väljer hon ut ett par lila handskar och mönstrade solglasögon, trots att solglasögonen redan är utvalda. Inte de gröna, utan snarare de lila ska användas här Myran gräver fram mycket mat.

Jag tror att jag har ett komplett porträtt av Agneta Klingspor, damen som förekommer i många av sina skrifter och som är en både svidande och humoristisk samhällskritik.

Det jag som finns inuti boken är dock skilt från de andra jagen, trots att det finns många paralleller. Agneta hävdar att hon inte lämnar ut några privata uppgifter.

Men när hon börjar bli upprörd över Second Lifes biljettsystem, märker jag att jag återigen är förvirrad.

Då kan jag säga att jag lyckades. Det borde vara så nära som det är praktiskt möjligt. Läsaren borde få intrycket att jag sitter bredvid dem.

Agnetas mål med sin senaste roman, “Om det går åt helvete, ska jag dö oavsett”, var att minska mängden samhällskritik som hon tog med.

En kritisk berättelse om samtiden, “Om det går åt helvete, är jag fortfarande född” från 2006 är skriven på samma introspektiva sätt som detta stycke.

Agneta har genom åren bidragit med ett stort antal artiklar till Expressen och har varit ganska aktiv i tidningens diskussioner.

Det var dock underbart att vara borta ett tag. Den nya boken tar upp ämnen som att bli äldre, anpassa sig till fysisk förändring och att förlora minnet.

Men vreden är där på ett ögonblick; romanens huvudperson, Mrs. M, blir rasande på rika människor eftersom hon inte kan köpa en bussbiljett på ett okomplicerat sätt.

– Jag var fascinerad av åldrandeprocessen, när allt återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Det är inte särskilt roligt. Varje symptom på att bli äldre är ett tecken på annalkande undergång.

Agneta Klingspor Familj

Agneta Klingspor gjorde sin litterära debut 1977 med dagboksboken “Hacka inte bara ris”, som väckte en betydande mängd kontroverser på grund av författarens skildring av sexualitet.

Jag var också influerad av författare som Suzanne Brgger och Erica Jong, som nästan uteslutande skrev självbiografiskt och bidrog till framväxten av den feministiska rörelsen vid denna tid.

Sedan insåg jag, wow, nu gör jag det verkligen! Det kan kännas i atmosfären. Enligt vad hon hävdade i en intervju med DN gick förlaget med på att ge ut boken praktiskt taget snabbt.

Majoriteten av Agneta Klingspors författarskap var baserade på hennes eget liv och hennes senaste bok, som kom ut 2016, hade titeln “Om allt går åt helvete kommer jag ändå att dö”.

I den här boken diskuterade hon livet efter att hon fick diagnosen bröstcancer och genomgick behandling för det.

I mycket komplexa litteraturverk skriker ett jag och ett ‘fru M’ omväxlande om livets orättvisa. Dessa orättvisor kan vara allt från förlusten av en uppsättning bröst som sticker rakt ut utan behåar till krigets fasor som tär på människoliv.

Therese Eriksson hävdar i sin recension av boken som publicerades i Expressen att “humor och glömska” är de namn som ges till vapnen i texten som Agneta Klingspor skrivit.

Klingspor är född i Lysekil och han har producerat både poesi och prosa. Han har också engagerat sig i Expressens kultur tidigare.

Agneta Klingspor har precis fyllt 76 år.

Efter att ha avslutat mitt pass kontaktade jag Agneta och frågade: “Är Agnetas restaurang öppen?” Klockan var väl ungefär fem på eftermiddagen.

Detta var faktiskt fallet nästan ofta. Direkt efter att jag satt mig på cykeln kom en rejäl grönsaksgryta, ris och ett fylligt rött vin till mig. Entrén som ledde ut till Vitabergsparkens balkong var vidöppen.

Det var en doft av lavendel där. Hon var dock orolig eftersom hon inte hade kunnat se några tornsvalor ännu.

Under vår bekantskap gick Agneta till baren bara en handfull gånger som mest. Hon var lite för billig. Hon ville ha tillräckligt med pengar sparade till när hon var äldre så att hon kunde unna sig en flaska vin med en högre prislapp och ibland unna sig en bifffilé.

Agneta Klingspor Familj
Agneta Klingspor Familj

Men Agnetas restaurang tvingades stänga praktiskt taget kontinuerligt under epidemin på grund av säkerhetsproblem. Under dessa år observerades vi bara tre gånger av någon.

By sehzuka