Tue. Oct 4th, 2022

Ada berger familj /\ Berger gick på Fridhems folkhögskola och Teaterskolan SET i Stockholm och tog examen från Dramatiska Institutets utbildning inom teaterns område 2008. Innan Berger blev teaterchef gick hon på Lunds universitet. Hon är skyldig att göra ett prov i både litteraturvetenskap och religionsvetenskap.

Sissela Benn, en populär svensk skådespelerska, lärde henne hur man spelar skadan på Fridhem, och från den erfarenheten kom den kända svenska komikern Filippa Bark. Senare skrev och regisserade hon pjäsen Filippa Bark & ​​Döden med Uppsala teaterstam Benn i huvudrollen.

Ada Berger, född i Uppsala 1977, är en svensk regissör, ​​dramatiker och teaterchef/konstnärlig ledare. Sedan hösten 2016 har hon varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Ada Berger tog examen från Dramatiska Institutets utbildningsprogram Regi för teater 2008. Sedan dess har hon arbetat som dramatiker och regissör på en rad svenska teatrar, bland annat Radioteatern, Uppsala stadsteater och Malmö stadsteater.

Fakta och bio om Ada berger familj

  • SVT sände pjäsen 2008 som en del av projektet “Puls p Sverige”. Sedan dess har hon samarbetat flera gånger med Benn och med David Wiberg, medlem i komeditruppen Varanteatern.
  • Sommaren 2012 släpptes radiomodelåten “Det osynliga barnet” på Sveriges Radio. På festivalen Prix Ex Aequo 2012 vann avsnittet Hattifnattarnas hemlighet första pris i kategorin “Bästa radiodrama för barn.” Hej domstol!,
  • Morgonpasset, Söndag hela veckan och Meningen med allt är bara några av de program som Berger har arbetat med för Sveriges Radio P3.
  • Ada Berger har varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten sedan hösten 2016.Ada Berger tog examen från Dramatiska Institutets utbildningsprogram Regi för teater 2008.
    Sedan dess har hon arbetat som dramatiker och regissör på en rad svenska teatrar, bland annat Radioteatern, Uppsala stadsteater och Malmö stadsteater.


Hon har även arbetat för Sveriges Radio P3, värd för komiska shower som “Hej domstol” och “Morgonpasset”, och har varit konstnärlig ledare för Malmös Unga teatern, en teater för barn och unga, mellan 2008 och 2016.Liv Strömquist och Ada Berger delade på Lena Nyman-priset 2017.Berger skrev och regisserade den digitala experimentproduktionen Hon ska heta Minou sommaren 2021, där två skådespelare kommunicerar via Zoom och tid mellan Dramaten och Malmöteatrarna.Ada Berger pratar med dramaturgen Anneli Dufva om hennes motivation, barnperspektiv, den kreativa processen och hennes unika relation med Liv Strömqvist.


Sedan 2016 har Ada Berger tjänstgjort som konstnärlig ledare för Unga Dramaten, där hon även är föreställningens regissör och dramatiker.Hon har fått stor uppskattning i år för sitt samarbete med Sissela Benn och sina två framträdanden i avsnitt av Dramaten baserade på Liv Strömqvists seriealbum.Matar upptäckte parkour när han var nio år gammal och började träna med sina vänner på Gazas stadsmurar.Hans extraordinära talanger som parkourutövare öppnade dörrar till världen och till slut kunde Matar ta sig till Sverige.


För mig är Den lilla girige en av de bästa okänd föreställningar jag någonsin sett på en teater.
Du kan se dig själv eller någon du känner i detta, oavsett om du är ung eller gammal.Här har vi det svåraste beslutet att fatta: att välja rätt leksak så att du inte vill gå hem när saker och ting är som löjligast och utmanande.Fantastisk skicklighet när det gäller gester.Parkour, ofta känt som freerunning, är en slags atletisk träning och tävling.


Den har fått sitt namn från den franska arméns träning för soldater att övervinna hinder direkt, oavsett om det betyder att springa, gömma sig eller hoppa.Att bibehålla höjdfärdigheter och hålla koll på minimal ytor för landning eller grepp kräver inte bara fysisk kontroll utan också intensivt mentalt fokus.Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten, intervjuade nyligen Ahmed Matar, en palestinsk parkourist som tack vare sina extraordinära färdigheter kunde tvinga fram den invecklade hindret och få ett visum som gjorde att han kunde lämna den blockerade Gazaremsan och resa till Israel .


Intervjun transkriberades ordagrant, och rjan Andersson regisserar och koreograferar vad som verkar vara Ahmed Matar som spelar sig själv, tillsammans med en grupp dansare och Dramatic Arts-skådespelare i klarvita kostymer för att representera Ahmeds familj.En typisk familj, men ändå en ovanlig sådan.Behovet av att ge sig ut, att ta in världen, att hoppa från abborre till abborre och sväva vart vinden än tar en ser ut som en annan typ av flygning, den typ av flyg som så många människor runt om i världen längtar efter i hoppet om att finna fred och självständighet.Den typiska Gazafamiljen skiljer sig inte från den typiska familjen någon annanstans i världen.Bilden antyder också ett behov av att känna sig hemma i sin egen familj.

Ada berger familj

By sehzuka